Nyheter

Beowulf: Prospekteringsborrning i Kosovo visar på upptäckt av stort polymetalliskt epitermalt system

Mineralprospekterings- och utvecklingsbolaget Beowulf, meddelar att de första provborrningsresultaten från Madjan Peak prospektet, inom Mitrovicalicensen, i Kosovo visar på upptäckten av ett stort polymetalliskt epitermalt system.

Polymetalliska epitermala fynd (koppar, guld och bly-zink) bildas på grunda djup i jordskorpan, är viktiga källor till basmetaller samt ädelmetaller och utgör därför mycket önskvärda prospekteringsmål.

Kurt Budge, VD för Beowulf:

– Dessa resultat utgör en fantastisk start för vår prospekteringsborrning på Majdan Peak, eftersom upptäckten visar på förekomsten av ett stort polymetalliskt epitermalt system.

– Att kunna göra en analog jämförelse med koppar-guldfyndigheten i Chelopech i Bulgarien, utifrån de bevis som lagts fram, och potentialen för epitermal mineralisering med ekonomiskt värde vid Majdan Peak, är ett stort steg framåt.

– Vi tog rätt beslut under 2018 med vår investering i Vardar, där vi stöttar ett trovärdigt prospekteringsteam med lokal närvaro, diversifierar Beowulfs portfölj och frambringar möjligheter för att skapa ytterligare värde för både bolaget och våra aktieägare.

– Varma gratulationer till Vardar-teamet i Kosovo. Deras starka insatser säkerställde att borrprogrammet slutfördes i tid och under budget, trots mycket svåra förhållanden.

– Under de kommande veckorna kommer vi att slutföra vår analys av all borrdata, men det finns goda möjligheter för att vi skulle kunna slutföra en andra omgång borrningar innan vintern. Dessa mycket lovande resultat visar att Vardar har stor potential.

Adam Wooldridge, Direktör för Vardar Minerals, ledare av prospekteringsprogrammet:

– Vi är mycket nöjda med resultaten från den första borrningen i Majdan Peak, som har bekräftat förekomsten av ett stort polymetalliskt epitermalt system.

– Även om man från början trodde att det var ett rent guldmål är det nu tydligt att det är ett stort polymetalliskt prospekt med flera lager. Det faktum att varje borrhål i det 1 400 meter gånger 700 meter stora området vid Majdan Peak genomskär betydande sulfidmineraliseringar vittnar om omfattningen och volymen av metaller i detta omfattande system, och man bör komma ihåg att Stan Terg-fyndigheten som är i världsklass bara ligger en kilometer sydost om området. 

– Hittills är de genomskärningar som borrats typiska för de perifera zonerna i ett stort epitermalt system, som skulle kontrolleras av högre grader av matningsstrukturer och potentiell ekonomisk mineralisering. Detta ger oss tydliga mål för nästa borrningsfas.

Höjdpunkter:

11 diamantborrhål med stora avstånd vilka täcker ett område om 1400 meter gånger 700 meter (”m”).

Samtliga borrhål genomkorsade rikligt med sulfider, omfattande förändringar och flera nivåer av ådror, vilket alla utgör faktorer som tyder på ett stort polymetalliskt epitermalt system.

Särskilt borrhålet MP0006, visade på mycket avvikande guld-koppar-silver-sektioner, är mycket uppmuntrande och tolkas av Vardar Minerals (”Vardar”) team som att det ligger i utkanten av en potentiell matningsstruktur(er), vilken skulle kunna vara källan till de rikliga metaller som hittats.

Mineraliseringen liknar den för Chelopech koppar-guldfyndigheten i Bulgarien, som ägs av Dundee Precious Metals (https://www.dundeeprecious.com/). Malmförekomsterna i Chelopech är 40–200 meter långa, 20-130 meter tjocka och kan sträcka sig upp till 400 meter på djupet. Baserat på likheterna i mineraliseringsstilen vid Majdan Peak anser Vardar-teamet att Chelopech är en potentiell analog fyndighet som bildats i denna geologiska miljö (Chelopech koppar-guldfyndigheten, med bevisade och sannolika malmreserver på 1,6 miljoner brittiska ounces guld och 336 miljoner brittiska ounces koppar.

Beowulfs investering i Vardar

Sedan Beowulfs första investering i Vardar i november 2018, har bolaget nu investerat cirka 3,1 miljoner pund och äger 59,5 procent av Vardar. Vardar exponerar Beowulf för den mycket prospektiva prospekteringspotentialen i Tethyan Belt, en viktig orogen metallogen provins för guld och basmetaller.

Sedan Beowulfs första investering i Vardar i november 2018 har bolaget nu engagerat cirka 3,1 miljoner pund och äger 59,5 procent av Vardar. Vardar ger Beowulf tillgång till prospekteringspotentialen i Tethyan Belt, med omfattande potential, viktiga bergskedjebildande rörelser i en metallberikad provins avseende guld och basmetaller.

Under de senaste fyra åren har Vardar-teamet levererat spännande resultat för både Mitrovica-licensen, som har flera prospekteringsmål, inklusive bly, zink, koppar och guld samt Viti-licensen, som visar potential för koppar-guldporfyrmineralisering och litium. Med Beowulfs stöd fokuserar Vardar på att göra en upptäckt och de senaste resultaten för Majdan Peak gör att bolaget tar ytterligare steg framåt mot att nå det målet.

Världsklassfyndigheten i Stan-Terq är granne med Vardars Mitrovica-licens (63 miljoner ton med 3,5 procent bly, 2,3 procent zink och 80 gram per ton (”g/t”) silver – baserat på tidigare produktion och beräknade återstående reserver med samma halt).

Med siktet på framtiden, ser Beowulf flera alternativ för bolaget allteftersom man fortsätter att utveckla Vardar, bland annat ytterligare investeringar från Beowulf, eller i händelse av en upptäckt, introduktion av tredjepartsinvesterare eller, om rätt prospekteringspaket skapas och stödjer en fristående verksamhet, möjligheten att avknoppa Vardar. Beowulf utvärderar alternativen löpande.