Nyheter

Debatt: ”Miljöbalken ett hinder för att säkra elen”

”Den enskilt viktigaste åtgärden för svensk elförsörjning är att förkorta tillståndsprocessen vid investeringar i kraftverk och elnät.”

Det skriver Lars Bergman, professor emeritus och tidigare rektor för Handelshögskolan i Stockholm i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Till allt elände som Rysslands anfallskrig mot Ukraina medfört hör mycket höga priser på naturgas. Eftersom Tyskland, som en del av sin ”Energiewende”, ersatt kärnkraft med naturgasbaserad kraft har de tyska elpriserna stigit till nivåer som inte förekommit i modern tid. Via elimport till Tyskland har de höga tyska elpriserna spritt sig till angränsande länder, vilket bland annat lett till tidvis mycket höga priser i södra Sverige.”

”Men Sveriges utmaningar inför framtiden är mera grundläggande än att lösa de dagsaktuella problemen som för närvarande präglar energidebatten. Kriget i Ukraina har förstärkt problemen i den svenska elförsörjningen, men inte skapat dem.”

”Även med ”normala” gaspriser hade elpriserna varit höga i söder och låga i norr. Det hade också varit risk för elbrist under kommande vintrar. Otillräcklig kapacitet i elnätet hade förhindrat nya eller växande företag att få tillgång till el. Det finns flera skäl till dessa problem.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/a/0Ge3zA/miljobalken-ett-hinder-for-att-sakra-elforsorjningen-skriver-lars-bergman