Nyheter

Azelio tar system i Haneberg i drift

Azelio har i dagarna tagit ett energilagringsystem i drift vid Haneberg Gård i Eskilstuna. Systemet drivs av solpaneler och utnyttjar både el och värme från systemet för att torka spannmål.

– Detta är viktig milstolpe för Azelio eftersom det är första gången ett projekt också använder den värme som vårt energilagringssystem genererar. Vi ser många tillämpningar för värmen, såväl inom jordbrukssektorn som på andra områden. Haneberg blir en språngbräda för fortsatt utveckling av denna del av systemet, säger VD Jonas Wallmander. 

Systemet ingår i ett demonstrationsprojekt som genomförs i samarbete med Energimyndigheten, som ska visa hur Azelios TES.POD kan säkerställa tillförlitlig och robust energitillgång på platser där alternativa lösningar är kostsamma och där förnybar energi kan integreras i energimixen. Projektet ska även visa på nyttan av den 55-65 gradiga värme som systemet levererar parallellt med el.

På Haneberg Gård ersätter energilagringssystemet delvis en oljeeldad panna. Projektet startade 2021 och inför skörden 2022 sätts systemet nu i drift för att torka spannmål, varefter utvärdering ska ske.