Nyheter

Ponsse lanserar ny teknik: en elektrisk skogsmaskin

Ponsse och Epec lanserar PONSSE EV1, ett nytt tekniskt koncept för en elektrisk skogsmaskin. Även om skogsmaskinen kommer att finnas kommersiellt tillgänglig senare, kan Epecs teknik redan användas i elektriska eller hybridelektriska kommersiella fordon och icke-väggående maskinerPonsses tekniska koncept är en blick in i framtiden som banar väg för teknisk utveckling och hållbara avverkningslösningar.

Ponsse levererar lösningar för hållbar avverkning som utgår från kundernas behov. Företaget har också som mål att gå i täten för utvecklingen av teknik för skogsmaskiner. Ponsse är en del av det hållbara skogsbruket och strävar efter koldioxidneutralitet i sin verksamhet och sina lösningar. Denna lansering av ett nytt tekniskt koncept ingår i företagets strategi och är ett tydligt steg mot målet om koldioxidneutralitet. Hållbar utveckling styr hela företagets verksamhet.

– Den tekniska utvecklingen går snabbt och erbjuder utmärkta möjligheter att utveckla våra lösningar ytterligare, även i oväntade riktningar. Vi har arbetat hårt tillsammans med vårt teknikföretag Epec för att förverkliga det här konceptet. Samtidigt har båda företagen utvecklat sin kapacitet och skaffat betydande nya kunskaper under det här projektet. Lanseringen av det nya tekniska konceptet ger en inblick i framtiden och är en av de lösningar som erbjuds genom de elektriska drivlinorna. Hållbar utveckling är en viktig framtida framgångsfaktor för Ponsse. Vi vill fortsätta utveckla starka lösningar tillsammans med Epec. Vår strategiform har varit framgångsrik hos Epec, och vi är mycket nöjda med Epecs utmärkta utveckling, säger Juho Nummela, koncernchef och vd, Ponsse Plc.

PONSSE EV1 – tekniskt koncept

Konceptet PONSSE EV1 har utvecklats för skotare med en lastkapacitet på 15 ton, den mest populära storlekskategorin för Ponsses skotare. Konceptmaskinen har en helt elektrisk drivlina samt Epecs strömfördelningsenhet och hybridstyrenhet. Maskinens drivlina drivs helt med batteriström. Batterierna laddas med en Range Extender, som i det här skedet av utvecklingen är en förbränningsmotor. Testning och utveckling går hela tiden framåt. Den här tekniken ger betydande förbättringar av bränsleekonomin i den här storlekskategorin.

Ponsse har studerat och utvecklat nya tekniska lösningar under många år. PONSSE EV1-konceptet tog sina första steg 2019 när Ponsse och Epec började undersöka ansvarsfulla lösningar för kraftkällor som uppfyller kraven på hållbar utveckling.

Epec Flow: en heltäckande systemlösning för elektromobilitet

PONSSE EV1 innehåller Epec Flow, Epecs systemlösning för elektromobilitet. Lösningen bygger på Epec Flow-strömfördelningsenheten (PDU), som du kan ansluta till elektriska motorer, batterier och diverse andra enheter. Strömfördelningsenheten möjliggör effektiv tillverkning och service av maskinerna samt användning under krävande förhållanden. Epec Flow-hybridstyrenheten (HCU) styr den elektriska drivlinan och innehåller programvara som utvecklats genom simuleringar. Detta möjliggör optimal energiförbrukning, produktivitet och användbarhet.

– Epec Flow-lösningen är kärnan i allt. Den har utvecklats för elektrifiering av olika kommersiella fordon och icke-väggående maskiner. Programvaran kan utvecklas genom simuleringsmodeller, och lösningen går att utveckla smidigt för behoven hos olika maskiner. De olika systemen, inklusive transmission och styrsystem, fungerar sömlöst tillsammans. Detta gör det möjligt att tillverka säkra maskiner med noll utsläpp i framtiden, säger Jyri Kylä-Kaila, vd för Epec.