Nyheter

C: ”Vänsterpartiets klimatpolitik är en bluff”

”Vänsterpartiet vill införa så kallade ”Sverigepriser” på el, vilket i praktiken skulle bli som att införa tullar på förnybar energi. Vänsterpartiets klimatpolitik är en bluff – ena dagen påstår de sig kämpa för klimatet medan de nästa dag arbetar i motsatt riktning.”

Det skriver Emma Wiesner, Europaparlamentariker, Centerpartiet, Rickard Nordin, Klimat- och energipolitisk talesperson, Centerpartiet och Karin Ernlund, Distriktsordförande, Centerpartiet i Stockholms stad i en debattartikel i Expressen:

”Vänsterpartiet säger sig gå till val på klimatet och en nödvändig omställning – en bluff som behöver synas. Partiets politik skulle, om den genomfördes, bromsa utfasningen av fossila bränslen och sätta käppar i hjulen för nödvändigt internationellt samarbete och gröna investeringar.”

”Vänsterpartiet har nyligen föreslagit att stoppa utbyggnaden av svenska elnät till andra länder. Syftet sägs vara att få ner elpriserna och att svenskproducerad el ska reserveras för svenskarna. Förutom att det är en grov villfarelse, elpriserna kommer snarare att stiga om vi börjar klippa kablar till Europa, så vore klimatet den stora förloraren.”

”I dagarna kom ännu ett förslag i denna riktning med så kallade Sverigepriser på el där svenska elkunder ska betala ett lägre pris än exportpriserna till Europa. I praktiken blir det som att införa tullar på förnybar energi vilket allvarligt skulle försvaga utbyggnaden av den europeiska förnybara elproduktionen. Utbyggnaden hänger nämligen på att vi kan fånga upp energin där den för tillfället produceras. Exempelvis när det blåser i Danmark eller när solen skiner i Tyskland. Svensk förnybar el på export möjliggör dessutom en direkt klimatnytta. Den bidrar till utfasning av fossil elproduktion i andra länder.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/c-vansterpartiets–klimatpolitik-ar-en-bluff/