Nyheter

James Webb teleskopets bilder skickades med svensktillverkad antenn

Nu har första bilderna från James Webb teleskopet nåt jorden, skickade via en antenn tillverkad av svenska Beyond Gravity.

– Funkar inte det här så har man dumpat 100 miljarder kronor. Så, failure is not an option, säger Joakim Johansson, lead enginere för antenner på Beyond Gravity.

Även om det kanske låter enkelt att bygga en antenn så är förutsättningarna i rymden inte de samma som på jorden. Inte bara för att man inte kan reparera på plats. Instrumenten måste också klara av snabba temperaturomställningar från 150 minusgrader till 150 plusgrader. Det är därför tillverkningen sker i kolfiber, ett material som i princip förblir oförändrat med temperaturskiftningar. Det är det tillsammans med alla tester på antennen som måste göras som ger rymdteleskopet dess höga prislapp.

– Det är en singel-poit-failure grej, funkar inte den så är hela teleskopet totalt meningslöst. Och teleskopet består av tusentals delar som har samma problem, så varje grej måste funka. Det är därför det blir väldigt komplicerat och tar lång tid, säger Joakim Johansson.

Högupplöst bild skickas 1,5 miljoner kilometer genom rymden

James Webbteleskopet ligger vid lagrangepunkt 2 som är en av fem jämviktspunkter i gravitationsfältet mellan jorden och solen, och L2 ligger alltså bakom jorden från solen sett. Men eftersom man inte vill att jorden ska skugga satelliten och dess solpaneler så ligger inte James Webb teleskopet stilla utan den rör sig hela tiden i bana runt L2.

Därför måste man ibland peka om antennen för att signalen ska träffa jorden och en av de tre 34 meter stora reflektorantennerna som ingår i det så kallade Deep Space Network. Signalen ska resa 1,5 miljoner kilometer genom rymden, fyra gånger längre än avståndet till månen.

– Antennen har en strålbredd på ungefär en grad som den är effektiv och jorden upptar ungefär en halv grads vinkel sedd ifrån L2-punkten. Det innebär att man måste peka om ungefär var tredje timme för att få ner de 250 gigabit per dygn som krävs, säger Joakim Johansson.

De första bilderna från James Webb publiceras under eftermiddagen den 12 juli 2022.