Nyheter

Minestos tidvattenkraftverk i nätansluten drift

Minesto, utvecklare inom marin energi, har enligt plan framgångsrikt satt den första enheten av tidvattenkraftverket ”Dragon 4” i nätansluten drift i Vestmannasund på Färöarna. Idag meddelar bolaget att resultaten från driftsättningen verifierar kommersiell prestanda helt i linje med simuleringsresultat.

Det första tidvattenkraftverket från Minestos produktlinje Dragon Class, Dragon 4 (100kW), har under försommaren driftsatts i Vestmannasund på Färöarna. Den första fasen av elproduktion visar att predikterad prestanda uppnås i linje med Minestos tidigare prognoser och simuleringsresultat.

– Vi är mycket nöjda med att ha fullföljt driftsättning av Dragon 4 och att elproduktionen är helt i linje med våra prediktioner. Vi går nu över till operativ drift och fortsätter parallellt att implementera planerade uppgraderingar, säger Bernt Erik Westre, CTO på Minesto.

– Resultaten från elproduktion i Vestmanna de senaste veckorna  är av mycket stort värde för Minesto på två sätt; vi demonstrerar produkten Dragon 4 (100kW) och har därtill säkrat den nya Dragon-class designen för det större 1.2 MW kraftverket Dragon 12 som just nu tillverkas, säger Martin Edlund, VD på Minesto.

Framstegen i Vestmannasund skapar positiva effekter för den kommande uppskalningen, och arbetet med att realisera den första fullskaliga tidvattenparken i Hestfjord på Färöarna fortgår enligt plan.

– Det finns ett stort intresse för Minestos nätanslutna installation på Färöarna och vi välkomnar nu ett flertal globala branschaktörer för besök vid anläggningen, uttrycker Martin Edlund.