Nyheter

Sju av tio svenskar vill ha förbud mot plast i engångsartiklar

Mängden plast fortsätter att öka trots de senaste larmrapporterna. En stor majoritet av svenskarna känner stor oro för att plasten som bryts ner till mikroplaster sprids i miljön och mer än sju av tio vill se ett förbud mot plast i engångsartiklar. Det visar en ny undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av svenska miljöteknikföretaget OrganoClick.

De senaste åren har det kommit allt fler larmrapporter om hur mycket plast som släpps ut i naturen och haven. Samtidigt ökar plastproduktionen och konsumtionen dagligen. En Sifoundersökning från OrganoClick visar att 84 procent av svenskarna känner stor oro inför att plast sprids i vår miljö och våra hav. Mer än sju av tio är oroade över att plasten som bryts ner till mikroplaster sprids i miljön.

Dessutom uppger sju av tio att de vill se ett förbud mot plast i engångsartiklar som våtservetter, kaffefilter och snus i portionspåse. Vidare visar undersökningen att nio av tio är positiva till en märkning av produkter som innehåller dold plast.

Det är positivt att fler vill se en förändring i lagstiftningen med införandet av både märkning och förbud av plast. Med dagens lagstiftning i EU:s nya engångsplastdirektiv motverkas innovatörer att ta fram bionedbrytbara alternativ och det hämmar möjligheten för industrin att ställa om och göra en förändring. Men det finns alternativ. För att konsumenterna ska kunna göra mer hållbara val krävs det att EU:s lagstiftning mot engångsplasten förändras så att vi tillsammans minskar spridningen av mikroplaster, säger Mårten Hellberg, vd på OrganoClick

Färre som känner oro för att få i sig plast

Trots den stora andel som känner oro för spridningen av mikroplaster är endast 34 procent av de tillfrågade oroliga för att de själva ska få i sig plast i form av plastmolekyler.

Det är intressant att en mindre andel känner oro för att få i sig plast. Senast i dagarna har man ju hittat mikroplaster i både mänskligt blod och en hög koncentration av mikroplaster i människors lungvävnader. Vi vet ännu inte på vilket sätt mikroplaster kan påverka vår hälsa, men det spelar ingen roll eftersom vi redan exponeras för ämnen vars effekter visar sig först med senare forskning.

De här larmrapporterna måste därför tas på allvar. Vi borde lärt oss något av den pågående PFASskandalen och förstå att svårnedbrytbara ämnen förr eller senare leder till katastrofala situationer, säger Magnus Hedenmark, ekotoxikolog.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av OrganoClick. Undersökningen genomfördes i februari 2022 och är riksrepresentativ. Totalt har 1 107 personer i åldrarna 1679
deltagit i undersökningen.