Nyheter

Ingka Investments ökar sin investering i tyska vindkraftsparker till havs

Ingka Investments, investeringsgrenen i Ingka Group, ökar sitt aktieinnehav i vindparken Veja Mate till ca. 33 % för 62 miljoner euro.

I februari 2019 köpte ett konsortium bestående av Ingka Group och Commerz Real som de största aktieägarna tillsammans med KGAL och ALH Group indirekt totalt 80 procent av aktierna i havsvindkraftsparken Veja Mate.

Nu har Ingka Investments, Commerz Real och KGAL förvärvat de återstående 20 procenten från Siemens Financial Services (via Siemens Project Ventures).

– Genom att öka vår investering till en andel på 33 procent, tillsammans med våra konsortiepartners Commerz Real, KGAL och ALH Group, tar vi ytterligare ett steg mot att bli klimatpositiva. När inmatningsavgiften löper ut strävar Ingka Investments efter att göra sin del av den producerade energin tillgänglig för värdekedjepartners i Ingka-koncernen. Att investera i havsvind är en del av vår verksamhet för att både stödja företagets finansiella styrka och bidra till vår klimatpositiva ambition, säger Frederik de Jong, chef för Renewable Energy på Ingka Investments.

Veja Mate ligger cirka 95 km nordväst om ön Borkum i Tysklands exklusiva ekonomiska zon i Nordsjön. Den täcker en total yta på 51 kvadratkilometer och är den tredje största tyska havsvindkraftsparken i drift, med en total installerad effekt på 402 megawatt. Sedan driften 2017 har de 67 vindkraftverken producerat hållbar el motsvarande 400 000 hushålls förbrukning och sparat cirka 950 000 ton koldioxidutsläpp per år.

Som en del av ett initiativ på 6,5 miljarder EUR för att stödja 100 % förnybar energiförbrukning över hela värdekedjan och utanför, har Ingka Investments investerat och åtagit sig mer än 3 miljarder EUR i projekt för förnybar energi inom vind- och solenergi.

Ingka Group äger 575 vindkraftverk i 17 länder, 20 solcellsparker och 935 000 solpaneler på taken till IKEAs varuhus och lager. Tillsammans uppgår vår totala förnybara energikraft till mer än 2,3 gigawatt, vilket motsvarar den årliga förbrukningen för över 1,25 miljoner europeiska hushåll.