Nyheter

Norsk jätteinvestering lyfter Svenljunga

Börsnoterade fastighetsbolaget Logistea och Svenljunga kommun jobbar nu för fullt för att norska Freyr ska kunna välja den västsvenska kommunen för en av sina planerade batterifabriker.

– Detta är verkligen ett jätteprojekt. Om det blir verklighet blir det inte bara det största som hänt någonsin både för oss som bolag och för Svenljunga kommun. Det blir i så fall en investering av stor betydelse för hela regionen och för Sverige, säger Niklas Zuckerman, vd för Logistea till Dagens Industri i en kommentar.

Fastighetsbolaget, som har fastighetsmiljardärerna Ilija Batljan och Rutger Arnhult som stora ägare, avslöjade i december förra året att Svenljunga kunde bli aktuellt för en ny stor batterifabrik.

Svenljunga kommun har inlett arbetet med detaljplanen.

– Detta är en fantastisk möjlighet inte bara för kommunen utan hela regionen. Svenljunga kommun gör nu en stor kraftsamling för att möjliggöra det här enorma projektet, säger Magnus Nilsson till Dagens Industri, som själv nyligen slutade som kommunchef för att tillträda den nya tjänsten som projektledare för detaljplanearbetet.

Även regeringen gläds över den eventuella norska jätteinvesteringen.

– Planerna i Svenljunga är glädjande och viktiga. Vi genomför en grön industriell revolution i Sverige med sänkta utsläpp och nya jobb, säger miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S).