Nyheter

Helios Nordic signerar avtal om fyra solcellsparker till danskt solenergiföretag

Helios Nordic Energy AB som utvecklar solcellsparker har på kort tid etablerat sig som en av de ledande aktörerna inom branschen. Idag signeras avtal om att leverera projekträttigheter till fyra solcellsparker till den danska solenergiföretaget Nordic Solar.

Projekten är lokaliserade i södra Sverige, varav tre i elprisområde SE3 och ett projekt i elprisområde SE4. Totalt kommer de fyra projekten ha en installerad effekt på ca 220 MWp.

Efter att solcellsparkerna har driftsatts under 2023, -24 och -25 kommer de tillsammans att stå för utsläppsminskningar om ca 132 000 ton CO2 och generera el motsvarande årsförbrukningen för ca 44 000 hushåll. Solcellsparkerna byggs utan några subventioner och på helt marknadsmässig grund.

– Solcellsparker är ett utmärkt sätt att på ett snabbt och klimatvänligt sätt öka eltillförseln. Vi på Helios är på väg att etablera oss som ledande inom detta segment av solcellsbranschen- och det är verkligen glädjande att vi lyckas vinna förtroendet från internationella investerare att både leverera och förvalta deras projekt, säger Magnus Rahm, Projektchef på Helios Nordic Energy AB.

Förutom att Helios levererar tillståndsklara projekt kommer man även att tillhandahålla projektledningstjänster under byggnation, samt teknisk och kommersiell förvaltning under driftsfas.

– Hela teamet på Helios är väldigt stolta över denna transaktion och partnerskapet med Nordic Solar som vi tycker kompletterar våra kompetenser och ambitioner på bästa möjliga sätt. Vi ser fram emot att tillsammans bidra till massor med ny förnyelsebar elproduktion till södra Sverige, till fördel för såväl svenska elkonsumenter som för klimatet, säger Andreas Tunbjer, VD på Helios Nordic Energy AB.

Nikolaj Holtet Hoff, VD på Nordic Solar, tillägger:

– Vi ser en enorm efterfrågan på grön energi och den accelererande övergången från fossil till grön energi, inte minst i Skandinavien, har skapat ett vakuum som kräver en markant och ökande produktionskapacitet. Därför är vi glada att kunna presentera fyra helt nya solcellsparker i södra Sverige, vilka kommer att byggas av Helios Nordic Energy, som är en stark svensk utvecklare.

 

Setterwalls Advokatbyrå har varit rådgivare åt säljaren i denna transaktion