Nyheter

Naturskyddsföreningen: ”Kommunerna måste få starkare motiv att bygga ut vindkraften”

”Det finns många fördelar med vindkraften, men beroende på lokalisering kan den också ha negativ påverkan. Utbyggnaden av hållbar vindkraft är dock nödvändig och nu är det dags att öka incitamenten för de som bor på de platser där utbyggnad sker.”

Det skriver Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen och Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren:

”För att klara klimatkrisen är en omställning av hela vårt energisystem nödvändigt. En viktig del i omställningen är att minska utsläppen från fossila källor radikalt. Men det räcker inte. Det krävs en effektivare och smartare energianvändning, och det krävs en kraftig utbyggnad av den förnybara energiproduktionen. Här har vindkraften en avgörande roll i Sverige i framtiden.”

”Redan idag byggs vindkraften ut med full fart och motsvarar nu drygt 20 procent av den svenska elanvändningen. Inom några år kommer vindkraften att producera mer el än kärnkraften, ett energislag som kräver både uranbrytning och förvaring av radioaktivt avfall i hundratusentals år.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.vk.se/2022-06-30/debatt-starkare-motiv-for-kommunerna-att-bygga-ut-vindkraften-nodvandigt