Nyheter

Schneider Electrics VD på kunglig delegationsresa om framtidens energi och digitalisering

Varje år anordnar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) den kungliga delegationen Royal Technology Mission (RTM) för att besöka framstående aktörer inom vetenskap och innovation.

I år var Schneider Electrics svenska VD Jenny Larsson medbjuden på studieresan till Frankrike och Tyskland tillsammans med andra företagsledare och H.M. Konungen Carl XVI Gustaf.

– Temat för årets delegation var energi och digitalisering, ämnen som ligger mig varmt om hjärtat och som är särskilt relevanta givet den enorma omställning mot hållbara lösningar som vi står inför, säger Jenny Larsson, VD på Schneider Electric Sverige. Frankrike och Tyskland är dessutom två länder som ligger nära Sverige kulturellt och som vi bedriver mycket handel och utbyte med, fortsätter hon.

Delegationen åkte först till Frankrike, där ungefär 70% av energimixen kommer från kärnkraft, men som alltmer börjar satsa på havsbaserad vindkraft för att möta ett ökat elbehov både i och utanför landet. Tyskland har i stället sedan många år tillbaka haft en tydlig plan för att fasa ut kärnkraften. För att ta steget mot fossilfritt så planerar de gå från kol via gas till en än större andel förnyelsebar energi, samtidigt som tillgången till gas komplicerats på grund av omvärldsläget.

– Både Frankrike och Tyskland, liksom de flesta andra länder, har ett stort behov av energieffektivisering för att spara energi och på så sätt minska utmaningarna i spåren av energiomställningen, säger Jenny Larsson. Men även Sverige har ett fördubblat energibehov till 2045 och stora behov av att kraftigt bygga ut och investera i elnäten. Att påskynda energieffektiviseringen av de mest energikrävande branscherna är en förutsättning för att kunna möta den ökade efterfrågan på ren och tillförlitlig el från energiintensiva branscher och verksamheter i Sverige som exempelvis datacenter, industrier och fastigheter.

Större fokus på energieffektivisering och investeringskriterier inriktade på värde

Sveriges regering har satt upp som mål att landet ska nå 50 procent effektivare energianvändning till 2030 (i jämförelse med 2005 års nivå). I december förra året hade Sverige uppnått 29 procent, med åtta år kvar.

Schneider Electric uppmanade nyligen till omprioriteringar av investeringsprioriteringar och hänvisade bland annat till att teknik kopplat till energieffektivisering ger betydande möjligheter att minska energianvändningen med mellan 10 och 60 procent i fastigheter, beroende på geografiskt område och kvalitet på befintliga tillgångar.

Inom fastighetsbranschen finns ett exempel på en lyckad energieffektivisering från Stockholm stad som med hjälp av Schneider Electric och Myrspoven har implementerat en ny AI-lösning för energioptimering av byggnader.

För industrin presenterade Schneider Electric förra året en hårdvaruoberoende automationsplattform med unika funktionaliteter som kan lösa många av de problem svensk industri har ställts inför de senaste åren.

För datacenterindustrin lanserade Schneider Electric nyligen ett nytt ramverk för hållbara datacenter. Ramverket, som är det första av sitt slag för branschen, listar fem områden där datacenter har stor miljöpåverkan och nyckelmått för att minska denna.

– Det råder ingen tvekan om att en stor del av teknologin finns, men initiativen behöver bli fler och ske på större skala, säger Jenny Larsson. Genom att nyttja den kunskap, kompetens och teknologi som redan finns inom energieffektivisering är jag övertygad om att vi fortfarande har möjlighet att nå 50-procentsmålet – men det krävs att vi samarbetar, agerar skyndsamt och går från investeringskriterier inriktade på kostnader till investeringskriterier inriktade på värde.

Läs mer om Jenny Larssons tankar från resan:

här