Nyheter

Batterilager vänder på natt och dag

Ett jättelikt batterilager skulle kunna vända på natt och dag. I alla fall ur ett elkonsumtionsperspektiv. Tanken på att lagra överskottsproduktion av el och flytta denna tillgång till en annan del på dygnet då den inte naturligt produceras är lockande. Liksom bonden som lagrar sin spannmål i silos för andra tider för att få bättre betalat kan elen som produceras av solanläggningen användas vid andra tillfällen eller säljas när priset är högt.

Som bekant råder det brist på el i de södra prisområdena. Landskrona Energi har löst detta genom att lagra el från bland annat solceller. Batterierna tar vara på de stunder då elen som produceras inte konsumeras. Batterilagret som byggs i Landskrona kan hålla 20 MW vilket utgör en tredjedel av stadens uttag. Staden på den skånska västkusten växer och de senaste åren har man fått etablering av elintensiva verksamheter. Här har man insett att attraktion, tillväxt och elektrifiering kräver åtgärder.

Johan Holmstedt är VD för Landskrona Energi och han menar att det är av vikt att man kan svara upp till den ökade efterfrågan som en växande stad har. Tillgången på el är numera en attraktionskraft, menar han.

Ur ägarens perspektiv, Landskrona stad låter det också positivt. Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg säger att batterier kommer att gynna den gröna omställningen som en stabiliserande faktor. I synnerhet när både vind- och solkraften blir viktiga inslag. Han får medhåll från Jesper Olsson, Miljöpartiets ordförande i Landskrona.

Förutsägbarheten i el från vind- och el är ju som bekant svår. Det blåser med varians och detsamma gäller solen strålar. Man är väderberoende helt enkelt. Genom lagring omvandlar de bägge resurserna till nåt som går att lagra, något som därmed blir förutsägbart. Man skulle kunna likna det vid el produktion av vatten. Man lagrar vatten i magasinen för att släppa dessa på turbinerna vid behov.

Bakom affären står företagen RES och Scandinavian Capacity Reserve (SCR). Fredrik Bodecker, SCR’s VD kommenterar affären som ett kvitto och ser fram mot fler initiativ från andra energibolag. Både han och Carl Hagert (styrelseordförande SCR) menar att detta kan vara en av lösningarna för kapacitetsbristerna i södra Sverige, dessutom bidrar man till ett minskande av andra fossilkrävande källor.

RES är världens största oberoende aktör inom förnybar energi aktiva inom land- och havsbaserad vindkraft, solenergi, energilagring, grön vätgas samt transmission och distribution.