Nyheter

Mitsubishi Electric Europe B.V. Scandinavia välkomnar ny vd

Tokyofödde Akihiro Kambara tar nu över efter Itaru Watanabe som lämnar Sverige efter 3 år för nya äventyr inom Mitsubishi Electric-familjen. Här får du lära känna företagets nya vd lite bättre och hör om hur hans framtidsvisioner för Mitsubishi Electric i Skandinavien ser ut.

Vi träffar Akihiro Kambara en månad efter hans flytt till Stockholm från Kawasaki i Japan. Hans fru och son har den här gången stannat kvar i Japan av praktiska skäl, som åldrande föräldrar och att sonen nu har en egen karriär att tänka på.

Akihiro Kambara är stadigt förankrad inom Mitsubishi Electric Cooperation där han började som trainee, nyutexaminerad från universitetet 1989. Hans karriär har spänt över en mängd olika roller genom åren, och den har fört honom till många olika platser över världen, exempelvis USA, Storbritannien, Thailand och nu Sverige. Under de senaste två och ett halvt åren har han dock varit baserad i Japan som Senior Manager för utländska verksamheter inom hushållsapparater och visuella informationssystem. Rollen innebar bland annat många resor till Mitsubishi Electrics dotterbolag i Thailand och andra delar av Sydostasien:

– Jag har alltid noterat att så många skandinaver verkar besöka Thailand under vintersäsongen i Norden. Jag var nyfiken på det och nu tror jag att jag äntligen förstår varför. Det är naturligtvis en fantastisk flykt från de kalla och mörka vinterdagarna, säger Akihiro Kambara.

Stor efterfrågan

Som sagt har det endast gått en månad sedan Akihiro Kambara började sin nya tjänst, men han är redan väl insatt i den skandinaviska verksamheten. Han tycker att det är en ära att ha fått möjligheten att leda Mitsubishi Electric i den här delen av världen.

– Jag lär mig fortfarande om marknaden och hur vi presterar här så klart, men det gläder mig att den skandinaviska grenen går så bra. Efterfrågan på våra värmepumpar och produkter inom ventilation och luftkonditionering är väldigt stor. Vårt produktutbud passar väldigt bra i dagens värld där vi alla strävar efter att ersätta fossila bränslen och minska koldioxidutsläppen, säger Akihiro Kambara och fortsätter:

– Samtidigt står många, ja de flesta, tillverkningsföretag nu inför komplicerade utmaningar när det gäller logistik och brist på halvledare som en konsekvens av det ukrainska kriget och pandemin. Vi som företag lägger ner mycket tid och jobb på att genom innovativa lösningar säkra upp leveranssituationen och logistiken.

Ett brett produktutbud

Vad gör Mitsubishi Electric unikt i förhållande till konkurrenterna då? Akihiro Kambara säger att det stora utbudet av produktlinjer är nyckeln.

– I Skandinavien är vi kanske mest kända för våra värmepumpar, luftkonditioneringsprodukter och ventilationsaggregat, men i resten av världen är vi kända för så mycket mer, som rulltrappor, hissar, energihantering och fabriksautomation. Så en sak vi kan göra som många konkurrenter inte kan, är att integrera alla våra verksamheter och leverera ett helt koncept för byggnader som täcker allt från elkomponenter och luftkonditionering till hissar och värmedrift, säger han.

– Nästa år firar vår verksamhet i Skandinavien 40-årsjubileum dessutom. Det är en enorm tillgång för kunderna att dra nytta av det kunnande vi har byggt upp om marknaden och hur vi har optimerat produkter för drift i det skandinaviska klimatet. För oss är kundnöjdheten alltid en prioritet och jag tycker att den skandinaviska verksamhetens fokus på support och kundkontakt är ett sant bevis på det.

Det högre syftet

Akihiro Kambara är en modern ledare, och han har många tankar om det större perspektivet på företagande, vad ett företag kan och måste uppnå. Det handlar inte bara om försäljning och vinst; det handlar om ett högre varför. Varför finns Mitsubishi Electric?

– För mig är det avgörande att Mitsubishi Electric bidrar till samhällets bästa. Tidigare betydde vinster allt för företagsledare, men tiderna förändras. Vinster är fortfarande mycket viktigt, men det finns också nya viktiga perspektiv på företagande. Vad kan vi göra för att förbättra framtiden för världen? Vårt initiativ att sponsra Special Olympics, en global organisation som förändrar livet för människor med intellektuella funktionsnedsättningar, är ett exempel. Produkterna i sig och deras bidrag till lägre koldioxidutsläpp är naturligtvis ytterligare en, förklarar han.

– I Sverige är min vision att fortsätta bygga vidare på tidigare framgångar och bredda vårt avtryck i samhället. Låt oss åstadkomma mer tillsammans och verkligen känna att det är roligt är sådant jag säger till mina kollegor. Jag hoppas att de som är barn idag vill jobba på Mitsubishi Electric när de blir stora, för att vi gör något bra för Skandinavien och för världen, avslutar Akihiro Kambara.