Nyheter

Debatt: ”Överdriven rädsla för att höja lägsta­lönerna”

”De negativa effekterna på syssel­sättningen till följd av höga lägsta­löner har överdrivits. Dessutom är de svenska lägsta­lönerna inte längre anmärknings­värt höga.”

Det skriver Daniel Lind, forsknings­ledare på Arena idé och ansvarig för Facken inom industrins produktivitets­kommission i en debattartikel i Daniel Lind, forsknings­ledare på Arena idé och ansvarig för Facken inom industrins produktivitets­kommission:

”Senast den 31 mars nästa år ska arbetsgivarna och facken inom industrin enas om den nya löneöknings­takt – det lönemärke – som ska vara normerande för hela arbets­marknaden. En central del i den här förhandlingen berör den lägsta lön som en anställd får arbeta för. Dessa lägsta­löner finns inskrivna i 250 av arbets­marknadens 700 kollektiv­avtal – främst kopplade till LO-yrken och tjänste­männen inom Unionen – och är politiskt spräng­stoff. Detta kan uttryckas med följande frågeställning: att kunna leva ett anständigt liv på sin lön är en ambition som de flesta kan sympatisera med, men har Sveriges historiskt sett höga lägsta­löner tvingat onödigt många till utanförskap och fördjupad fattigdom? Har det bästa blivit det godas fiende?”

”I dag lanserar Facken inom industrins produktivitets­kommission en översikt av forskningen om hur lägsta­löner påverkar syssel­sättningen. De senaste 30 åren har denna forskning vuxit snabbt och i höstas tilldelades forskaren David Card, som en av tre pristagare, Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för sin banbrytande forskning om detta samband. Priskommittén uttrycker sig kärnfullt: ”Resultaten visar bland annat att höjda minimi­löner inte behöver leda till färre jobb.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/a/28Wvoq/daniel-lind-overdriven-radsla-for-att-hoja-lagstalonerna