Nyheter

Sex av tio kommuner saknar en strategi för sin skogsförvaltning

Kommunernas och regionernas samlade skogsinnehav täcker en yta som motsvarar hela Gotland, Fårö och en bit ut i havet. Mest av alla äger Malung-Sälen, Vilhelmina och Borås, visar Dagens Samhälle i en sammanställning.

Men bara fyra av tio kommuner har en politiskt antagen strategi eller policy för vad man vill ha skogen till, enligt en enkät som Skogssällskapet gjorde 2021. En skog har tar mellan 70-100 år på sig för att växa från planta till fullvuxen skog. Då får kortsiktiga beslut långsiktiga konsekvenser.

– Att ha en strategi är väldigt viktigt just när det gäller kommuner, som ju är politiskt styrda. Skogen styrs inte på fyra år och det borde finnas ett mål om att sköta skogens ansvarsfullt, säger Karin Fällman Lillqvist till Dagens Samhälle,, hållbarhetschef på Skogssällskapet som i grunden är en forskningsstiftelse men även bedriver fristående skogsförvaltning med flera kommuner på kundlistan.

– Om man inte vet vad man ska ha skogen till är risken att man agerar kortsiktigt. Kommuner är en speciell sorts skogsägare som kan ha många olika mål. Då måste man sätta sig ner och tänka igenom vad som är viktigt för den egna kommunen, fortsätter Karin Fällman Lillqvist.

I vilken grad är följande mål prioriterade i kommunens skogspolicy eller skogliga strategi, från mycket lågt (1) till mycket högt (5):

Mål och medelvärde

Främja rekreation och friluftsliv: 3,49
Bevara och öka naturvärden: 3,24
Framtida exploatering/byggnation: 2,52
Binda koldioxid: 2,33
Virkesproduktion: 2,25

Kommunchefer i 170 kommuner svarade på frågan.

Källa: Skogssällskapets enkät

Sveriges största kommunala skogsägare, Malung-Sälen med drygt 21 000 hektar i sin ägo, har nyligen för första gången antagit en skogsstrategi.

– Skogsbruk är en långsiktig verksamhet och ska inte styras av vem som för tillfället sitter i politisk majoritet. En strategi ger en långsiktighet även för medborgarna så att de vet någorlunda vilken typ av skogsbruk som bedrivs i kommunens skogar, säger Malung-Sälens skogsförvaltare Jan Olof Larsson till Dagens Samhälle.

I den nya skogsstrategin slås fast att Malung-Sälens skog ska ge långsiktig och stabil avkastning och dessutom bland annat bidra till omställningen till ett fossilfritt samhälle och värna natur, kultur och sociala värden.

Här är regionerna som äger skog genom direktinnehav. Eventuellt skogsägande via regionägda bolag ingår ej:

Region Sörmland: 2479 hektar
Region Halland: 2274 hektar
Region Jönköpings län: 1444 hektar
Region Örebro län: 466 hektar
Region Stockholm: 41 hektar
Region Östergötland: 25 hektar

Regionägd skog totalt: 6730 hektar

Källa: Lantmäteriet