Nyheter

#InvestTalks: Bluelake Mineral utvecklar gruvor som är en förutsättning för samhällets gröna omställning

Text: Annika Wihlborg

Bluelake Mineral är ett bolag som identifierar, förvärvar och utvecklar intressanta mineralprojekt fram till gruvstart. Fokus ligger på utveckling av basmetallprojekt i Norden, främst koppar, zink och nickel. Dessa metaller fyller en nyckelfunktion i samhällets gröna omställning och efterfrågan och därmed även prisnivån på dem kommer sannolikt att öka rejält framöver. Det berättar Peter Hjorth, vd på Bluelake Mineral.

Berätta om Bluelake Mineral och bolagets verksamhet

– Bluelake Mineral är ett bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld. Inom koppar och zink fokuserar vi på att utveckla det svenska projektet Stekenjokk samt det norska projektet Jomafältet till gruvdrift. Inom nickel driver vi projektet Rönnbäcken. Eftersom Rönnbäcken är ett storskaligt projekt så planerar vi att genomföra det tillsammans med finansiella och industriella partners.

Ni fokuserar främst på mineralprojekt med inriktning mot mineraliseringar som innehåller koppar, zink och nickel. Dessa basmetaller fyller en avgörande funktion i omställningen till ett grönt samhälle. Vilken inverkan har det på Bluelake Minerals tillväxt-och lönsamhetspotential?

– Koppar är världens tredje mest konsumerade metall och extremt viktig inom infrastruktur men även avgörande för elektrifiering av transport- och industrisektor.  Zink och nickel är viktiga inom produktion av stål men även inom ny batteriteknologi. En elbil innehåller exempelvis betydligt fler basmetallkomponenter än en traditionell bensinbil. Framväxten av en stark batteritillverkningsindustri förutsätter också en god tillgång på dessa metaller.  Sannolikheten är därför stor för en dramatiskt ökad efterfrågan framöver, vilket förstås även påverkar prisbilden. Det är också ett skäl till att vi främst fokuserar på mineralprojekt med fokus på metaller som utgör en förutsättning för ett hållbart samhälle.

Vilka mål har ni formulerat för er verksamhet?

– Vårt primära mål är att inom närmaste fem åren sätta minst en gruva i drift eller sälja motsvarande tillgång till en industriell köpare till ett värde som innebär en substantiell värdeökning för aktieägarna. Vår ambition är också att bygga en bred portfölj med förstklassiga projekt inom basmetaller, varav flera har potential att leda till igångsättning av gruvverksamhet.

Hur långt har ni kommit i utvecklingen av era mineralprojekt?

– I Rönnbäcken har vi för närvarande en bearbetningskoncession och ska nu påbörja arbetet med att söka miljötillstånd. I Stekenjokk räknar vi med att snart beviljas ett Natura 2000-tillstånd, därefter kan pågående ansökan om bearbetningskoncession förhoppningsvis slutligen godkännas. I Joma i Norge har vi beviljats den norska motsvarigheten till bearbetningskoncession, utvinningsrett och väntar nu på beslut om s k reguleringsplan vilken innebär en godkänd detaljplan av industriområdet för gruvan.

Vilka faktorer gör Bluelake Mineral till ett köpvärt bolag för presumtiva aktieägare?

– Om man tror på kraften i den gröna omställningen och att de basmetaller vi fokuserar på kommer att vara efterfrågade framöver så är vi ett köpvärt bolag, i första hand som en krydda i portföljen. Eftersom vi är verksamma i en bransch som präglas av relativt hög risk är det dock viktigt att inte lägga alla ägg i samma korg.

Vilka är dina främsta drivkrafter som vd för Bluelake Mineral?

– Efter att ha arbetat med våra gruvprojekt i ett antal år vore det roligt om vi kunde komma i gång med produktion i något av dem relativt snart. Ett gruvprojekt fyller en viktig funktion för den regionala och lokala ekonomin, liksom för samhällsekonomin generellt. Det bidrar till att generera arbetstillfällen inte bara i gruvan utan även hos underleverantörer och inom service vilket skapar stora mervärden. I ett större perspektiv anser jag att gruvor som producerar kritiska metaller för den gröna omställningen inte utgör ett hot mot utan tvärtom är en ovillkorlig förutsättning för att motverka utmaningar med det globala 887klimatet.

Fakta: Bluelake Mineral är ett bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld. Bolaget driver projekten genom dotterbolag i Sverige, Norge och Finland. Bluelake Mineral identifierar, förvärvar och utvecklar intressanta mineralprojekt fram till gruvstart för att antingen sätta gruvan i produktion i egen regi eller genom samarbete med större industriell partner. Fokus ligger på utveckling av basmetallprojekt i Norden. Bluelake Mineral är noterat på NGM Nordic SME under kortnamnet BLUE.

Läs mer på:

https://www.bluelakemineral.com/investerare