Nyheter

Biofrigas skriver avsiktsförklaring med Vessige Biogas avseende förvärv av en CryoSep-anläggning

Biofrigas har undertecknat en avsiktsförklaring med Vessige Biogas avseende förvärv av en CryoSep-anläggning som del av ett större projekt. Projektet är budgeterat till 19,1 MSEK, varav Biofrigas andel är strax över 50% av detta. Vessige Biogas kommer använda anläggningen för polering och förvätskning av biogas vid sin befintliga uppgraderingsanläggning utanför Falkenberg.

I februari i år lanserade Biofrigas ett nytt koncept för förvätskning och polering av flytande biogas för användning vid befintliga uppgraderingsanläggningar. Konceptet är baserat på bolagets containerbaserade lösning CryoSep och har väckt stort intresse på marknaden då det skapar nya kommersiella möjligheter för uppgraderingsanläggningar som vill komplettera sitt befintliga erbjudande med flytande biogas.

– Vessige Biogas är den perfekta kunden för vår lösning, säger Jonas Stålhandske, VD för Biofrigas. Företaget har redan hela kedjan från lantbruk till uppgradering och dessutom en tankstation för komprimerad gas på sin anläggning. Med en CryoSep-anläggning kan Vessige Biogas nu erbjuda tankning av tyngre transportfordon genom att etablera en polerings- och förvätskningsanläggning samt en tankstation för flytande biogas i anslutning till sin befintliga verksamhet.

– För oss är detta en fantastisk möjlighet att öka vår produktion av smarta biobränslen där vi kan dra nytta av redan gjorda investeringar. Vi ser att avsättningsmöjligheterna för flytande biogas är stora och vi har flera tunga lastfordon som passerar vår tankstation redan idag, säger Lars Paulson, styrelseordförande i Vessige Biogas.

Hela projektet är budgeterat till 19,1 MSEK och innehåller förutom CryoSep även en lagringstank och en tankstation för flytande biogas samt markberedning och projektledning.

Avsiktsförklaringen är villkorad av att Vessige Biogas erhåller erforderliga tillstånd för den utökade verksamheten samt att den finansiering som bolagen ansökt om beviljas. Projektet påbörjas efter beviljad finansiering och projektstart är planerad till början av 2023 med driftsättning under 2024.