Nyheter

Mäklararvode procent

När det har blivit dags att sälja din bostad vill du förmodligen anlita en mäklare som ska hjälpa dig med det. En mäklare är en expert som både kan sina säljknep för att få huset sålt till ett så bra pris som möjligt och samtidigt en person som är kunnig kring all dokumentation som krävs och alla juridiska frågor som kan dyka upp när en bostadsaffär sker.

När det har blivit dags att anlita en mäklare är mäklararvodet självklart en punkt som snabbt åker upp på agendan. Hur mycket en mäklare egentligen kostar och beror på flera olika faktorer. Det är alltid viktigt att lyfta frågan redan innan du anlitar en mäklare och att jämföra mellan flera olika mäklarfirmor för att se efter hur prisbilden där du bor.

Ett vanligt sätt att mäta mäklararvode är att titta på mäklararvode procent. Hur många procent i arvode en mäklare tar beror även det på flera faktorer. En sådan faktor är vilket renommé en mäklare har. Är det en mäklare som har ett stort kontaktnät och har hand om många objekt kanske denne tar ut ett högre arvode än en nybakad mäklare som behöver jobba upp sitt kontaktnät och kanske inte får in lika många objekt att sälja.

En annan faktor som påverkar hur många procent mäklaren tar ut i mäklararvode är givetvis vilken bostadstyp det är. Mäklararvodet är ofta högre räknat i procent när det kommer till försäljning av en liten bostad, till exempel en bostadsrätt om ett rum och kök, jämfört med om det gäller försäljning av en stor villa eller en hel herrgård. Detta beror på att det ofta krävs mer arbete av mäklaren när denne ska sälja ett radhus, en villa eller et fritidshus. Det vill säga bostäder som är lite större.

Några andra faktorer som påverkar mäklararvodet är hur stor bostaden är, vilket skick den är i samt läge.