Nyheter

ABB Formel E visar upp e-mobilitet i Indonesien

Indonesien står den här helgen värd för första gången för elektrisk motorsport då ABB FIA Formula E World Championship kommer till Jakarta.

De 22 förarna ska tävla på en specialbyggd 2,37 km lång bana som ligger vackert mot bakgrund av Jakartabukten. Med 18 kurvor och en lång och snabb start-mål-raka är banan utformad att innefatta de bästa elementen i stadsloppen.

Theodor Swedjemark, ABB:s globala kommunikations- och hållbarhetschef:

– Vi ser fram emot att ABB Formel E ska äga rum på denna nya spännande tävlingsplats. Det är en ny marknad för tävlingarna där ABB har stöttat Indonesiens ekonomiska tillväxt i över tre decennier och stärkt landet genom ledande tekniker för elektrifiering och automation.

Jakarta har upplevt en snabb urbanisering under de senaste årtiondet och är med över 10 miljoner invånare den mest tätbefolkade staden i Sydostasien. Den ökande befolkningstätheten har lett till allt fler utvecklingskrav och det indonesiska egendomsutvecklings- och förvaltningsföretaget PT Putragaya Wahana (PGW) har tagit sig an utmaningen.

Företaget håller på att utveckla en storskalig anläggning, Thamrin Nine, för blandad verksamhet mitt i staden, med centrum i Tower 1, som blir den största byggnaden i Indonesien och i den södra hemisfären.

Att bygga och underhålla elnätet i skyskrapor ställer stora krav på att säkerställa kontinuerlig strömförsörjning till viktiga system och utrustning. ABB levererar kraftdistributionslösningar för att säkerställa en tillförlitlig elförsörjning. Ställverket UniGear ger den flexibilitet och det systemskydd som behövs för att tillgodose de unika krav som ställs i projektet.

Ett annat projekt där ABB stöttar utvecklingen i Indonesien är centralmyndighetens dricksvattenprojekt i Gresik. Med en kapacitet på 1 000 liter per sekund syftar det till att förbättra dricksvattenförsörjningen för befolkning och industri i kabupaten Gresik. ABB förser projektet med drivenheter och PLC (programmable logic controllers) för att förbättra effektiviteten, något som ger uppskattningsvis årliga energibesparingar på 37 procent jämfört med traditionella lösningar.

Jakarta E-Prix kommer också att stå värd för det senaste uppförandet av FIA Girls on Track som ABB är global partner för. Eventet erbjuder flickor mellan åtta och 18 år möjlighet att utforska flera aspekter av motorsportindustrin genom ett antal olika aktiviteter och workshoppar. En av workshopparna fokuserar på ABB Robotics där vi lyfter fram företagets två senaste samarbetande robotar – YuMi och GoFa.

Som ytterligare en del av samarbetet har ABB:s senaste video i FIA Girls on Track-serien släppts innan tävlingen med den prisbelönta Formel E-fotografen Lou Johnson. Videon beskriver hennes upplevelser i serien, vilka utmaningar hon har ställts inför och de positiva förändringar inom mångfald och inkludering som ABB FIA Formula E World Championship uppvisat.

Ett nytt avsnitt av ABB Decoded – podden som fokuserar på den teknik och de trender som formar vår värld – kommer på fredag. Videon beskriver hur Alejandro Agag, grundare och ordförande för Formel E, kom att skapa världens första helt eldrivna internationella tävling för ensitsiga racerbilar, vad som inspirerar honom och vad som är på gång härnäst.

Efter Jakarta drar ABB FIA Formula E World Championship vidare till Marrakesh för omgång tio den 2 juli.