Nyheter

Sågverken har nu egen EPD-generator

Svenskt Trä har finansierat framtagning av en EPD-generator, baserad på utvecklingsarbete som utförts av IVL med hjälp av deras verktyg Byggsektorns Resurshub. EPD-generatorn tar fram en miljövarudeklaration som används av sågverken för att kunna visa klimatpåverkan av sina produkter. Motsvarande arbete har gjorts av limträfabrikanter och flera användare är på gång.

Hos Svenskt Trä förstod man att marknaden inklusive byggarna skulle komma att efterfråga EPD:er och då i första hand den del som visar klimatpåverkan från produkter. Detta blev aktuellt i synnerhet som det väntades en lag om klimatdeklaration för nybyggnader. Denna lag började gälla 1 januari i år.

Branschorganisationen tillsammans med IVL har tagit fram en EPD-generator med vars hjälp det går att skapa EPD:er för specifika produkter. I första skedet är generatorn aktuell för sågverken. I det arbete som utfördes förra året för att utveckla en sektors-EPD för sågat virke deltog företag som driver 44 sågverk vilka tillsammans svarar för 58 procent av Sveriges virkesproduktion. En EPD-generator är välkommen även hos tillverkare av limträprodukter, KL-trä, lättbalkar med mera.

Komplementära data

För att EPD-generatorn ska kunna ta fram så kallade specifika EPD:er matar de enskilda sågverken in egna data om träslag, fukthalt, energiåtgång i sågens torkar, typ av primärenergi för denna åtgång, bränsle och andra data för skogsmaskinerna, transportarbete med mera. Generatorn behöver också information om komplementprodukter som pappersemballage, stålband med mera.

Ut kommer en specifik EPD som gäller enbart den levererade sågverksprodukten. Generatorn kan användas både för sågat virke, hyvlat virke och fingerskarvat. Tack vare generatorn går det därmed att ta fram specifika EPD:er snabbare och till en låg kostnad, jämfört med om en konsult skulle beräkna det hela från början med en EPD för varje specifik produkt och/eller leverans. EPD-generatorn har fått det systemgodkännande som krävs av en oberoende programoperatör, i detta fall EPD-Norge.

Ovärderligt med en EPD-generator

Byggare köper som bekant inte enbart virke utan även sammansatta produkter som limträ, KL-trä, lättbalkar och så vidare. För att klimatdata ska kunna redovisas brett inom hela branschen behöver också producenter av sammansatta produkter och byggelement i trä kunna använda EPD-generatorn. En del stora tillverkare av exempelvis limträ har på eget initiativ anpassat EPD-generatorn med egna mallar.

Takstolsföreningen är på gång med ett motsvarande utvecklingsarbete och kanske under hösten kommer även takstolstillverkare och producenter av KL-trä att ha tillgång till en EPD-generator. Även leverantörer av impregnerade produkter visar sitt intresse.

– Att från början på vanligt sätt ta fram en EPD för varje produkt är givetvis betydligt besvärligare för sågverken och leverantörer av förädlade träprodukter, säger Patrice Godonou, standardiseringsansvarig hos Svenskt Trä. Sortimentet av standardprodukter är stort, och de olika ”batcherna” kan ha haft olika klimatpåverkan under sin väg till sågverket. Detta tar EPD-generatorn hänsyn till.

– Leveranser som görs av takstolar och färdiga byggelement i trä handlar ofta om unika element för just den leveransen. Även här kommer företagsspecifika EPD-generatorer till stor nytta, menar Patrice Godonou, som varit med och utvecklat den EPD-generator som sågverken i dag kan använda i skarp version.