Nyheter

Den gröna vätgasens roll i stålindustrins omställning

Kajsa Ryttberg-Wallgren, ansvarig för vätgas- och järndivisionen, på H2 Green Steel, berättade om det nya projektet i Boden. H2 Green Steel grundades med målet att ställa om produktionen av stål till grönt stål.

Den gröna vätgasen får en avgörande betydelse då åtta procent av dagens koldioxidutsläpp kommer från stålindustrin. 800 MW elektrolys som producerar cirka 105 tusen ton vätgas bidrar till att dra ner koldioxidutsläppen från stålindustrin med 10 miljoner ton per år.

En intressant fråga ställdes om hur bilar produceras. En bil består i snitt av ett ton stål. Varje ton som går åt till att producera en bil medför utsläpp på cirka två ton koldioxid. Syftet med projektet är att dra ner koldioxidutsläppen inom industrin radikalt och man börjar med stål. Tekniken står redo, och behöver bara skalas upp. Allt man gör inom H2 Green Steel ska kopplas till koldioxid med en siffra.

Norra Sverige är attraktivt

Processen består i att använda vätgas för att ta bort syret i järnmalmen i en produktionsprocess som kallas direktreduktion. Om vätgasen produceras via elektrolys av vatten med hjälp av fossilfri el är det enda utsläppet vatten. Den vätgasbaserade stålprocessen är energikrävande, därför lägger man fabriken i norra Sverige där det finns god tillgång på miljövänlig el som vattenkraft till förhållandevis bra priser och där också järnmalmen finns.

Arbetssättet är unikt genom att man samarbetar i partnerskap med kunderna och säljer volymer innan fabriken är byggd. Det finns ett stort intresse för att betala en premie för grönt stål. I dagsläget har man sålt leveranser till ett värde av 130 miljarder kronor. Den nya fabriken kommer att testköras under slutet av 2024 för att börja leverera ut till kund under 2025.

Tillsammans genomförs mycket

Fabriken byggs i Boden i partnerskap. Enskilda kan inte göra allt men tillsamman kan man göra mycket. Slutgiltigt kommer man att producera grön vätgas, grönt järn samt stålband. Elektrolysen kräver mycket energi. De första åren räknar man med att förbruka cirka 10 TWh för hela fabriken. Det skulle vara utmanande att bygga en fabrik i detta format baserat på fossil fri el i exempelvis Tyskland.

Det börjar med stål men man avser inte att det ska sluta där, utan fortsätta med annan produktion. Här kommer erfarenhet fås av hur en storskalig elektrolysanläggning designas, byggs, och slutligen körs i full produktion. Det är järnproduktionen som ska ställas om för att radikalt dra ner koldioxidutsläppen i framtiden och den gröna vätgasen är grunden för stålindustrins omställning.

På bilden: Kajsa Ryttberg-Wallgren är ansvarig för vätgas- och järndivisionen, på H2 Green Steel. Den gröna vätgasen får en avgörande betydelse, då åtta procent av dagens koldioxidutsläpp kommer från stålindustrin

Foto: Marie Louise Aaröe