Nyheter

Osäkra och långa tillståndsprocesser ett stort hot mot havsbaserad vindkraft

Svensk-norska Njordr Offshore Wind som planerar fyra stora vindparker i Östersjön menar att ett stort hinder för expansion nu är just tillståndsprocesserna.

– Vi ser en fantastisk potential att med flera stora havsbaserade vindkraftsprojekt bidra till att möta den väntade historiska ökningen av elförbrukningen i Sverige framöver och samtidigt skapa värden för våra ägare och investerare, säger Niclas Erkenstål, som är projektledare för Baltic Offshore Beta, ett av de stora vindkraftsprojekt som Njordr Offshore Wind planerar i Sverige till Dagens Industri.

Njordr Offshore Wind AB är ett joint venture mellan Njordr AS och Vindkraft Värmland AB med syfte är att utveckla, projektera och bygga havsbaserad vindkraft.

Ambitionen är att bli en ledande aktör inom den nordiska utbyggnaden av  havsbaserad vindkraft. Tillsammans har man idag byggt ett effektivt tvärvetenskapligt team som med bred kompetens och korta beslutsvägar är redo att bidra till en storskalig grön energiomställning i Norden.

– En annan avgörande faktor är de politiska signalerna och besluten om att underlätta för storskalig utbyggnad av havsbaserad vindkraft genom bland annat uppdraget till Svenska kraftnät att sänka kostnaden för elanslutningar genom att bygga ut stamnätet till havs, fortsätter Niclas Erkenstål.

Det största projektet, Baltic Offshore Delta, en vindkraftspark med upp till 300 verk med en höjd på upp till 330 meter, 55 kilometer utanför Sandhamn i Stockholms skärgård, väckte stora protester bland Moderaterna i Stockholms län. Även Försvarsmakten sa nej.

Men Njordr har inte givit upp utan hoppas fortsatt kunna få grönt ljus för det gigantiska projektet. Det beräknas få en årlig elproduktion på cirka 20 TWh, vilket är nästan i nivå med de cirka 23-25 TWh som de tre reaktorerna i Forsmark årligen producerar tillsammans.

Just Försvarsmakten är det enskilt största hindret mot havsbaserad vindkraft i Sverige, anser Niclas Erkenstål.

Njordr Offshore Wind har för närvarande en projektportfölj bestående av fyra projekt belägna i svenska delen av Östersjön. Totalt har dessa projekt en sammanlagd potentiell effekt på ca 13 GW och en förväntad årsproduktion på drygt 55 TWh per år.