Nyheter

Debatt: ”Är det ens lagligt att stötta en näringsgren på det här sättet?”

Är Strandhälls plan för vindkraften ens laglig? Vindkraftverken är inte tillräckligt lönsamma. Annika Strandhäll vet detta och har övertalats av vindkraftsindustrin att svenska folket ska betala notan.”

Det skriver Sven Olof Andersson Hederoth, Civilingenjör, oberoende energidebattör, Jan Blomgren, Professor i kärnfysik, företagare, författare till ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning” och Per Fahlén, Professor emeritus (energi & miljö, Chalmers), ledamot i IVA i en debattartikel i Expressen:

”Sveriges miljö- och klimatminister, Annika Strandhäll, tror sig nu ha knäckt den svenska energipolitikens svåraste nöt: Hur man får kommuner att strunta i befolkningens motstånd mot vindkraft.”

”Genom ett bidragssystem till kommunerna vill hon ha en generösare inställning till vindkraften bland landets kommunpolitiker. Smart kan man tycka, vem vill inte ha mer pengar? Men är det väl genomtänkt?”

”I en rättsstat som Sverige är det rimliga att man kompenserar den som lider skada. Så icke med detta förslag. De fastighetsägare som ser sina hus förlora i värde när de blivit grannar med flera hundra meter höga monstertorn ska fortfarande gå lottlösa. Vilken nytta har de av att kommunen får mer pengar i sin kassa?”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/ar-strandhalls-plan-for–vindkraften-ens-laglig/