Nyheter

ABB lanserar nästa generations styrsystem för gruvspel

ABB presenterar lanseringen av ABB Ability™ NGX Hoist Control, ett globalt styrsystem som gör det möjligt för gruvföretag att uppnå maximal prestanda och säkerhet för driften av gruvspel. Styrsystemet, som baseras på ABB:s tidigare pålitliga och beprövade generationer av styrsystem för gruvspel, är tillförlitligare, flexiblare och enkelt att använda för mindre företag till nya projekt och uppgraderingar. Det kan även hjälpa större företag att minska kostnaderna och öka effektiviteten genom standardisering av styrsystem.

ABB Ability NGX Hoist Control kommer att presenteras på Euro Mine Expo 2022 i Sverige nästa månad och kan anpassas till alla typer av gruvspel samt kan användas för uppgradering av projekt genom att ersätta styrsystem från andra tillverkare. NGX Hoist Operation Station har utformats i enlighet med de senaste tekniska riktlinjerna gällande ergonomi och mänskliga faktorer och baseras på de senaste rönen från människa-maskingränssnitt (human machine interface) för att erbjuda det mest moderna och intuitiva användargränssnittet.

Lösningen kan enkelt integreras med andra marknadsledande ABB-tekniker, däribland ABB Ability™ Safety Plus for hoists – den första fullständigt SIL 3-certifierade lösningen för gruvspel som säkerställer allra högsta säkerhetsnivå – som togs i drift första gången 2019 på världens största gruvspel av friktionstyp. Den är även kompatibel med den avancerade digitala tjänsten för övervakning ABB Ability™ Performance Optimization for hoists som kontinuerligt spårar statusen för ett gruvspel och förbättrar drifttid, tillgänglighet, prestanda och produktivitet genom att tillhandahålla information för beslut samt nyckeltal och erbjuder ständig fjärråtkomst för ABB-experter.

– Denna nya spännande lansering följer den senaste introduktionen av ABB Ability Safety Plus och är ytterligare en milstolpe för högre nivåer av tillförlitlighet, optimering och säkerhet av gruvspel, säger Oswald Deuchar, Global Product Line Manager för Hoisting på ABB. Med ABB Ability™ NGX Hoist Control kan gruvoperatörer dra nytta av ökad flexibilitet och förbättrad användarupplevelse, däribland support dygnet runt och förmågan att styra gruvspel för förbättrad optimering. Genom att implementera samma styrsystem över flera anläggningar kan OPEX förbättras ytterligare.

– Hälsa och säkerhet hos människor som arbetar i gruvor, både vår egen och kundernas personal, är av största vikt för ABB”, säger Max Luedtke, Head of Global Product Group, Mining Aluminium Cement och Vice President på ABB. ABB Ability NGX Hoist Control är det senaste exemplet på detta och följer utvecklingen av ABB Ability Safety Plus för gruvspel och autonoma lösningar, däribland behovsbaserad ventilation och digitala tjänster. Tillsammans förbättrar dessa kvaliteten på arbetsmiljön och möjliggör fjärrövervakning och autonom drift så att operatörerna kan flyttas från farliga områden.

ABB ställer ut i monter 188 i Zinkhallen på Euro Mine Expo 2022. Industrimässan och konferensen hålls i Skellefteå Kraft Arena i Skellefteå från tisdagen den 14 juni till torsdagen den 16 juni.

ABB har mer än 130 års erfarenhet av gruvindustrin och är en pionjär inom integration av elektrifiering, automation och digitalisering av gruvdrift. ABB är den enda leverantören av kompletta system för gruvspel. ABB:s lösningar för gruvspel ger låg livscykelkostnad, hög tillförlitlighet och systemtillgänglighet, kort exekveringstid och erbjuder leverans av kompletta system via en leverantör, inkluderat service och reservdelar.