Nyheter

De vann BillerudKorsnäs förpackningstävling

Det blev designelever från Brobygrafiska som vann det mest eftertraktade priset när svenska etappen av Packaging Impact Design Award (PIDA) avgjordes den 17 maj. Vinnargruppen bestod av Herman Rydholm, Sofi Hansson och Julia Abrahamsson.

Inspirerade av växten Venus flugfälla skapade de “Bite Botanical Bitters” som imponerade stort på juryn genom “färg och form som verkligen fångade vårt intresse.” Förpackningen innehåller en samling smaksättare för drinkblandning.

–   Vi är helt chockade”, säger Herman Rydholm. Det var riktigt överraskande. Vi hade tänkt från början att jobba med en pyramidform, men den blev lite färglös. Så vi ändrade oss. Vi kom att tänka på Venus Flugfälla och den har både form och färg.

Under PIDA möts sju länders designelever från universitet och högskolor för att tävla mot varandra med kreativa förpackningslösningar. Tävlingen organiseras som fem separata events: Frankrike/Belgien, Kina, Storbritannien, Sverige, USA och Tyskland/Österrike. Vinnarna av Gold Award vid respektive event möts sedan i en Grand Final vid Luxe Pack Monaco i oktober.

Briefen i år är ”It’s a Wild Life”, och eleverna uppmuntrades att ta inspiration från naturen och förädla sina idéer till innovativa förpackningskoncept. Som motivering till det vinnande bidraget, ”Bite Botanical Bitters”, skrev juryn bland annat: ”Detta var häftigt. Det är lekfullt och sprudlande, med färg och form som verkligen fångar vår uppmärksamhet. Väldigt snyggt utvecklat ifrån inspirationskälla till en helt unik förpackning.”

Flera priser

Utöver PIDA Gold Award delades tre andra priser ut – för Innovation, User Friendliness och Sustainability. De vinnande bidragen utsågs av en jury av etablerade branschspecialister som var djupt imponerade av den genomgående höga kvaliteten och därför fann det riktig utmanande att enas om vinnarna.

Priset för Highest Level of Innovation gick till “Armardillo” – en armadillo-inspirerad solskyddsförpackning, designad av Moa Nilsson, Kristin Tebelius och Jenny Malmefeldt från Brobygrafiska i Sunne. Juryn uppskattade den “imponerande tolkningen av briefen. Detaljrikt utförande i högsta klass ger ett resultat som är iögonfallande vackert.”

Anja Jarochenko och Linnea Byström från Linköpings universitet vann priset Highest Level of User Friendliness. Deras bidrag “Fýri” prisades av juryn för både mångsidighet och intuitiv design – ”ett koncept som passar många produkter.” Lösningen var en justerbar förpackning med tranbär- och lingonkex.

Priset Highest Level of Sustainability gick till “Bareo”, en förpackning för potatischips som håller smaken länge. Juryns motivering löd: ”Det här är en riktig problemlösare, och ett självskrivet alternativ till plast eller metall.” Designteamet från Mittuniversitetet bestod av Fady Tuma och Teo Simsson.

En kreativ mötesplats för förpackningsbranschen

BillerudKorsnäs, företaget bakom PIDA, arrangerar tävlingen i samarbete med ledande universitet och högskolor för design i Belgien, Frankrike, Kina, Storbritannien, Sverige, Tyskland, USA och Österrike. Tävlingen ger eleverna möjlighet att visa upp sin talang för etablerade branschmänniskor som är på jakt efter idéer och inspiration.

– Det är inte konstigt att många i branschen ser PIDA som årets höjdpunkt, säger Anders Gathu, Marketing Manager Cartonboard, BillerudKorsnäs. Det är fantastiskt att få se så här genomtänkta och kreativa förpackningslösningar. Här tävlar morgondagens designers som kommer att skapa morgondagens varumärken, och vi är väldigt stolta över att vara en del av deras resa. Vi ser verkligen fram emot Grand Finale vid Luxe Pack Monaco i oktober!