Nyheter

Vattenfall Eldistribution ansluter ny vindkraft i Skellefteå

Vattenfall Eldistribution har färdigställt en ny station till Fjällbohedens vindkraftpark utanför Skellefteå och nu kan 165 GWh förnybar el årligen tillföras till elnätet.

I full snöstorm i april klipptes invigningsbanden till Fjällbohedens vindkraftpark, där tio vindkraftverk nu står färdiga att årligen leverera 165 GWh förnybar el ut på elnätet. Vattenfall Eldistribution, som anslutit vindkraftparken till elnätet, fanns på plats på invigningen.

– Det är alltid en stolt känsla att få vara på plats och se vad vi på Vattenfall Eldistribution bidrar med till våra kunder. Efterfrågan på anslutningar av förnybar energi ökar ständigt och anslutningen av Fjällboheden är ett bra exempel på hur vårt arbete möjliggör energiomställningen, säger Catarina Grenemark, chef för företagsrelationer på Vattenfall Eldistribution. ​

Som elnätsägare har Vattenfall Eldistribution en avgörande roll i energiomställningen. Ett av våra viktiga uppdrag är att ansluta stor- och småskalig elproduktion från förnybara källor. För att ansluta Fjällbohedens vindkraftpark till elnätet har Vattenfall Eldistribution byggt en ny regionnätsstation som anslutits till det befintliga 130 kV-nätet mellan Rengård och Pitholm.

– Vi är så glada över att få inviga Fjällboheden tillsammans med många av dem som bidragit till möjliggörandet av vindkraftparken. Vi har haft ett gott samarbete med Vattenfall Eldistribution genom processen och ser fram emot en fortsatt bra samverkan nu när parken är i drift, säger Linda Mellin, Business Development Director på FuGen som är delägare i vindkraftparken tillsammans med Abraxas Capital Management.