Nyheter

Tre fantastiska biografer i världen

Att titta på film är ett favoritintresse för många och att gå på bio kan sätta lite extra guldkant på tillvaron när man vill se en bra rulle. Många vill att det ska vara så bekvämt som bara möjligt och filmen får gärna kompletteras med tilltugg och god dryck.

I Sverige finns det flertalet imponerande biokomplex, som Filmstaden Scandinavia och Sergel i Stockholmstrakten och Bergakungen i Göteborg. Fler och fler av denna typen av komplex är dessutom rustade med exklusiva VIP-salonger, restauranger och dylikt för göra det lite extra lyxigt för dem som är villiga att betala för det.

Utöver de stora biokomplexen så ska vi inte heller glömma alla anrika biografpärlor som finns ute i landet, stora som små. Oavsett om du föredrar den kompletta blockbuster-upplevelsen i IMAX-salonger eller kvalitetsfilm på kvartersbiografen, så är det något helt annat att gå på bio än att beta av alla filmtips på Netflix hemma på streamingsoffan.

Vill du däremot uppleva film i helt unika biografer får du dock vara beredd på att göra mer än att bara lämna streamingsoffan – du kanske till och med måste lämna landet.

Här är några av de mest imponerande biograferna i världen:

ArcLight Cinerama Dome, Los Angeles

Vi inleder listan med Cinerama Dome, som vi hittar i Los Angeles, mitt på Sunset Boulevard. Biografen inkluderas till stor del på listan på grund av sin ikoniska exteriör med det vita kupoltaket.

På grund av sitt unika utseende och sitt läge i hjärtat av drömfabriken har Cinerama Dome blivit lite av en symbol för biografer. Ett bevis på det är hur flitigt platsen synts i just filmer, med Quentin Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood som ett relativt nytt exempel.

CGV, Sydkorea

Nu avviker vi aningen från mallen för att lyfta fram en biografkedja istället för en specifik biograf. Detta beror på att sydkoreanska CGV glänser när det kommer till exhibitionsinnovation snarare än själva biografbyggnaderna. Få andra biografkedjor eller enskilda biografer arbetar så flitigt med att hitta nya tekniska lösningar för att kunna visa upp filmer.

CGV påstår sig exempelvis varit först med att ha visat studiofilmer i “4-D”, det vill säga ett steg längre än 3-D, med sådant som säten som rör sig, väderimitationer i salongen och dofter. De erbjuder också film med unika tekniker som projektioner på tre väggar på samma gång i salongen och så kallade STARIUM-skärmar, som länge klassades som de största biodukarna i världen.

CGV har dessutom gjort ett och annat för att förbättra bekvämligheten, i form av specialsäten för par, “tempur-bio” med sängar istället för säten och exklusiva matmöjligheter under filmvisningar.

Le Colisée, Carcassonne

Le Colisée, som ligger i Carcassonne, i södra Frankrike, är en pärla som många inte känner till. Det är också en biograf som är så långt ifrån CGV:s skrytkomplex som vi kan komma. Den här art house-biografen har en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1914 – och det syns på den slående vackra interiören.

Biografen är liten, charmig och har en klassiska känsla av lyx som förkroppsligar själva själen av vad bioindustrin var när den en gång växte fram.

Ytterligare biografer som är värda att nämna inkluderar mäktiga Le Grand Rex i Paris och The Civic i Aukland, som båda har en snarlik känsla, anrika The Electric i Notting Hill, London, Village East Cinema i New York City och Pathé Tuschinski i Amsterdam, för att bara nämna några.