Nyheter

En språngbräda ut i arbetslivet

Den 5 maj kunde äntligen Trimble Technology LabKTH i Stockholm officiellt invigas, ett år efter smygöppningen under pandemin. Under mingel, presentationer och bandklippning fick de inbjudna ta del av labbets möjligheter där många av Trimbles program- och hårdvaror för byggkonstruktion, infrastruktur och avståndsmätning finns tillgängliga.

I fyra år har Trimble i samarbete med KTH arbetat med att ta fram ett laboratorium där studenter och forskare får tillgång till många av Trimbles hård- och mjukvaror. Produkterna täcker in alla skeden i byggprocessen – från arkitektonisk integration till byggnader och infrastruktur samt verktyg som används ute i produktion.

– På KTH är vi väldigt måna om att studenterna ska kunna ta del av den senaste tekniken inom digital utveckling och därför är det viktigt för oss att kunna samarbeta med externa aktörer, framhöll Sigbritt Karlsson, rektor på KTH under presentationen.

Eftertraktade på arbetsmarknaden

Kjartan Gudmundsson är vice grundutbildningsansvarig på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad på KTH. Han konstaterar att lärosätet nu fått tillgång till ett helt ekosystem av verktyg som ger studenterna stora möjligheter att jobba med hållbar utveckling, fatta rätt beslut och göra rätt typ av analyser.

– Vi har fått mycket positiva reaktioner från studenterna. Delvis för att vi har vävt in användningen av Trimbles verktyg i våra kurser men också för att studenterna själva har kunnat laborera med hård- och mjukvaran och kommit fram till lösningar på egen hand. Det här gör dem attraktiva för framtida arbetsgivare, konstaterar han.

Trimble har redan innan labbets tillblivelse arbetat med att rekrytera studentambassadörer från KTH för att sprida kunskap och ha nära kontakt med högskolan. Detta är ett åtagande som studenten har under hela studieperioden fram till examen. Zeinab Mirzahassanagha arbetar idag som brokonstruktör på AFRY men var tidigare ambassadör under sin masterutbildning på civilingenjörsprogrammet för samhällsbyggnad.

– Den här chansen har gjort att jag kunnat ta del av flera Tekla-kurser hos Trimble samt haft möjlighet att knyta viktiga kontakter på olika mässor där jag representerat Trimble. Att ha fått den här kunskapen gör att jag blir mer eftertraktad på arbetsmarknaden, betonar hon.

Närhet till studenterna

Att Trimble Technology lab nu etablerats på KTH innebär att Trimble får en närhet till studenterna och lokalen kommer att kunna användas för andra aktiviteter än forskning och utbildning.

– Trimble-labbet representerar början på en viktig och effektfull relation mellan Trimble och KTH. Här kan vi tillsammans som OneTrimble träffas, bjuda in företag, ha presentationer och hålla kvällsaktiviteter för studenterna. Och det gynnar ju både oss och de studerande, konstaterar Tove Lindblad, affärsutvecklingschef på Trimble.

Flera av de inbjudna gästerna på invigningen från såväl Trimble som andra teknikföretag pekade också just på labbets mångfald, att det bidrar både till att utveckla studenternas kompetens men också fungerar som en språngbräda ut i arbetslivet.

– Jag tycker att det är jättebra att man som leverantör kommer ut och visar upp sig i utbildningssammanhang. Jag hoppas att den här satsningen gör att många fler unga får upp ögonen för byggutbildningar, understryker Lennart Gimring, ansvarig för mätningsteknik på AFRY.

Daron Omed, avdelningschef för bro- och anläggningskonstruktion på WSP i Stockholm tycker det är toppen att studenterna får praktiskt erfarenhet av de verktyg som används ute i arbetslivet.

– Rekryteringsmässigt innebär det ju att studenterna är mer redo när de kommer till oss eftersom i stort sett alla våra projektörer använder Tekla Structures. Och så är det ju toppen om studenterna kommer in med kunskap om Trimbles andra programvaror, så att vi i vår tur kan lära från dem, konstaterar han.

Påverka den digitala utvecklingen

På plats under invigningen fanns flera representanter från Trimbles kontor i Sverige samt medarbetare från Trimble i Finland och USA.

Peter Hammarbäck är vd för försäljningsbolaget Trimtec AB som är auktoriserade distributörer av Trimbles mätsystem såsom totalstationer och skanners. Han ser labbet som ett unikt tillfälle att komma in tidigt hos studenterna och kunna påverka den digitala utvecklingen. Jonas Wenner, Key Account Manager på Trimble ser också det positiva i att studenter på KTH får med sig gedigna kunskaper om Trimbles verktyg och därmed också kommer att efterfråga dessa på sina framtida arbetsplatser.

En person som just nu står med ena benet i studierna och det andra ute i arbetslivet är Lovisa Josefsson som studerar informationsteknik på KTH och samtidigt gör sitt examensarbete som trainee hos Trimble i Danderyd.

– Jag ser labbet som en jättebra möjlighet att få kunskap om den teknik som faktiskt används idag ute på arbetsmarknaden, konstaterar hon.