Nyheter

Sverige beställer Carl-Gustaf-ammunition av Saab

Saab har fått en beställning från Försvarets materielverk (FMV) avseende ammunition till granatgeväret Carl-Gustaf®. Ordervärdet är cirka 800 miljoner SEK och leveranser kommer att ske 2023-2025.

Beställningen är lagd inom ett befintligt ramavtal som uppdaterades i april 2022 som möjliggör för FMV att lägga beställningar på understödsvapen och ammunition från Saab under en tioårsperiod. Beställningen omfattar den nya programmerbara spränggranaten HE 448.

– Det är glädjande att vårt världsledande granatgevär än en gång stärker den svenska försvarsförmågan. Det visar på Carl-Gustaf-systemets utmärkta förmåga och robusthet, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Tillsammans med det nya riktmedlet FCD 558, som Sverige beställde i slutet av 2021, ger den nya spränggranaten HE 448 operatören möjlighet att snabbt konfigurera inställningar för laddad ammunition. Den breda vidden av ammunitionstyper tillgängliga för Carl-Gustaf möjliggör ytterligare taktisk flexibilitet och ökar soldatens handlingsförmåga, träffsannolikhet och effektivitet.