Nyheter

Nationalekonom: ”Inför en krigs­skatt på rysk olja och gas”

”Att beskatta import av rysk olja och gas till EU skulle ge mindre pengar till Rysslands krig samt påskynda Europas oberoende av rysk energi.”

Det skriver national­ekonomen Martin Ljunge, docent i national­ekonomi och forskare i forsknings­programmet Institutioner, marknader och näringsliv vid Institutet för näringslivs­forskning (IFN) ik en debattartikle i Svenska Dagbladet:

”Rysslands krig mot Ukraina har pågått i över två månader. Europa ger stort stöd till Ukraina, både humanitärt och militärt. Samtidigt stödjer vi Ryssland genom vår import av olja och gas. Sedan kriget började har Europa betalat omkring 400 miljarder kronor till Ryssland för denna import. Dessa betalningar är avgörande för Rysslands möjligheter att klara sig trots de omfattande ekonomiska sanktionerna, samt för att den ryska regimen ska kunna fortsätta kriget.”

”Europa brottas fortfarande med hur man ska ta sig ur beroendet av rysk energi. Ukrainas president Zelenskyj har upprepade gånger uppmanat Europa att kapa banden och bojkotta rysk energi. Europa verkar dock tycka att det kostar mer än det smakar att i ett alexander­hugg införa embargo. I stället kommer utfästelser om att fasa ut olja och gas över tid. Det rapporteras om ett olje­embargo någon gång i sommar och Tyskland talar om att fasa ut rysk gas de kommande åren. Från ukrainsk synvinkel ses detta nog som vagt och otillräckligt, även om det går i rätt riktning.”

”Europa kan göra mer nu. Genom att beskatta importen av rysk olja och gas via import­tullar skulle både penga­flödet från Europa till den ryska regimen minska och vi skulle påskynda Europas frigörelse från beroendet av rysk energi.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/a/8Q0O12/martin-ljunge-infor-en-krigsskatt-pa-rysk-olja-och-gas