Nyheter

Debatt: Frågan kvarstår: Hur ska ni få el?

”Vår roll är inte att sätta läppar i hjulet, vi är forskare som ifrågasätter hur de omfattande satsningarna på fossilfritt stål ska kunna genomföras.”

Det skriver Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och egen företagare inom rådgivning och utbildning på kärnkraftsområdet, Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, IFN och Christian Sandström, biträdande professor i företagsekonomi, JIBS och Ratio i en debattartikel i Dagens Industri:

”Vi tackar Lina Håkansdotter från H2 Green Steel för hennes replik (25/4) vår artikel på DI Debatt 22/4 om Hybrit och vätgassatsningarna i Norrland. Tyvärr noterar vi också frånvaron av svar från de tre statligt kontrollerade bolagen LKAB, Vattenfall och SSAB. I sociala medier har företrädare för bland annat Vattenfall i stället anklagat oss för att vilja sätta ”käppar i hjulet” för dessa satsningar.”

”Idén att framställa stål med vätgas och därmed minska koldioxidutsläpp är intressant, vilket vi också sagt i våra artiklar. Dock kan även en bra idé bli mindre lyckad med ett ogenomtänkt genomförande. Dessa projekt kräver enorma mängder el på kort tid. Vi upprepar att vår kritik inte handlar om att det vore dåligt att Sverige leder en omställning, utan om att de ledande aktörerna inte svarar på hur detta ska göras och varifrån elektriciteten ska komma. När stora företag med skattebetalarnas pengar i ryggen planerar att spendera hundratals miljarder utan att kunna eller vilja berätta hur projekten ska genomföras finns motiverad anledning till skepsis.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/debatt-fragan-kvarstar-hur-ska-ni-fa-el/