Nyheter

Debatt: ”Så ska Norge och Sverige tillsammans skapa det nya gröna industrilyftet”

”Pandemin skapade en klyfta mellan Norge och Sverige. Det norska kronprinsparets besök i Sverige, med start på måndagen, kan vara en viktig startpunkt för det nya norsk-svenska gröna industrilyftet.”

Det skriver Björn Rosengren, ordförande för Norsk-Svenska Handelskammaren i en debattartikel i Dagens Industri:

”Relationen mellan Sverige och Norge har kantstötts av olika meningsskiljaktigheter i samband med pandemin. Jag tror vi måste våga erkänna det om vi ska kunna bygga vidare på det ytterst framgångsrika handelssamarbete som präglar våra länder.”

”Ett nytag kräver ett avslut. Sverige agerade stundtals arrogant mot Norge. Vi hade en statsepidemiolog som slog sig för bröstet och sade att Sverige skulle klara en andra smittvåg bättre än Norge därför att vi hade högre immunitetsgrad. Sedan vet vi hur det gick med den immuniteten. Vi hade en minister ansvarig för Nordenfrågorna som lade huvudet på sned och sade sig vara ”bekymrad” över att Norge stänger gränser till Sverige lite hipp som happ och detta utan att informera i tillräckligt god tid. Att Sverige vid tillfället hade 22 gånger fler avlidna i Covid-19 än Norge verkade däremot inte bekymra henne.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/debatt-sa-ska-norge-och-sverige-tillsammans-skapa-det-nya-grona-industrilyftet/