Nyheter

Fazer är den enda som tillverkar xylitol av havreskal

Fazers xylitolfabrik, där xylitol tillverkas av havreskal, har inlett sin kommersiella verksamhet i Lahtis, Finland. Xylitolfabriken är ett utmärkt exempel på en modern cirkulärekonomisk innovation som använder unik, patenterad teknologi. Efterfrågan på Fazer Xylitol förväntas växa internationellt och nå nya användningsområden inom bland annat livsmedels-, kosmetika- och läkemedelsindustrin.

Fazer är en ledande aktör inom havre in Norden. Företagets unika kunnande och moderna produktionsanläggningar gör det möjligt att tillverka mångsidiga havreprodukter av lokalt producerade råvaror. Fazers omfattande investeringar i xylitolfabriken i Lahtis stärker dess position som pionjär inom havreprodukter.

Det som särskiljer Fazer Xylitol från andra tillverkare av xylitol är främst dess hållbara produktionsmetod. Fazer är först i världen med att tillverka xylitol av havreskal. Havreskalen kommer från sidoflödet vid bolagets egen havrekvarn. Med sidoströmmar avses ett överskott som tidigare slutat som svinn, men som nu kan återvinnas eller återbrukas som råvara eller för att skapa en ny produkt.

– Fazer Xylitol är ett lysande exempel på cirkulär ekonomi där sidoströmmar från produktionen utnyttjas på ett smart sätt. Den havreskalsmassa som finns kvar efter xylitolproduktionen utnyttjas som bioenergi och därför uppstår inget svinn – alla delar av havreskalet utnyttjas. Fabriken har med andra ord ett mycket litet ekologiskt fotavtryck. Vi kan nog påstå att vår xylitol är den mest hållbara i världen, säger Fazers koncernchef Christoph Vitzthum.

90 % av Fazer Xylitol går på export

Fazer har investerat starkt i hållbara livsmedelslösningar, utveckling av växtbaserade produkter och i att utforska användningsmöjligheterna av havre. Under de senaste tre åren har Fazer investerat ca 300 miljoner euro i havrederivat, varav xylitolfabriken utgör den största investeringen. Utöver att producera Fazer Xylitol, kan anläggningens patenterade teknologi även licensieras ut till andra internationella aktörer.

– Nordisk havre har ett gott rykte och är känt för sin renhet och höga kvalitet. Finland har också mycket hög expertis inom livsmedel och teknologi. Cirka 90 % av vår innovation Fazer Xylitol är avsedd för export. Den nya generationens xylitol intresserar särskilt i Europa, USA och Asien, säger Vitzthum.

Nya användningsmöjligheter inom livsmedels-, kosmetika- och läkemedelsindustrin

Livsmedelsindustrin och konsumenterna söker hälsosammare alternativ till socker, vilket möjliggör en global efterfrågan på xylitol.

– Xylitol är utmärkt som sötningsmedel och sockerersättning. Men det är också mycket mer än bara tuggummi och pastiller. Xylitol har till exempel kylande och fuktgivande egenskaper som öppnar nya intressanta produktutvecklingsmöjligheter exempelvis inom kosmetika- och läkemedelsindustrin, säger James Dedman, ansvarig för Fazers FoodTech-verksamhet.

Fazer har byggt upp ett samarbete med olika industrier. ”Xylitol är väldigt mångsidigt. Det har exempelvis visat sig ha antibakteriella egenskaper, vars användning undersöks som bäst just nu,” fortsätter Dedman.

Fazers xylitolfabrik

Idén föddes i Fazers interna innovationstävling. 

Fabriken byggdes mellan år 2019 och 2021. Den kommersiella produktionen inleddes i april 2022.

I Lahtis har Fazer även en kvarn, ett bageri och en surskorpsfabrik. Den nya fabriken för Fazer Xylitol ökar Fazers betydelse för Lahtisregionen ytterligare.

Innovationen Fazer Xylitol bygger på Fazers patenterade teknologi.

Tillverkningsprocessen är planerad för ett så litet koldioxidavtryck från produktionen som möjligt. Alla delar av havreskalet används i processen.

Den havreskalsmassa som finns kvar efter produktionen av Fazer Xylitol bränns vid Lahti Energias biovärmeverk, som producerar förnybar energi för hela Fazers fabriksområde i Lahtis.

Merparten av havren kommer till Fazers kvarn från Päijänne-Tavastländska gårdar.

Fabriken sysselsätter cirka 35 personer.

Fakta om xylitol

Xylitol är ett sötningsmedel som framställs av xylos. Xylos förekommer i flera växter och träd, såsom i björk, bok, majs och havreskal.

Xylitol är kalorisnålt (endast 60 procent av sockrets kaloriinnehåll), men är lika sött som socker.

Xylitol har ett hälsopåstående som har godkänts av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

Många tandläkarförbund rekommenderar daglig användning av xylitol för att minska risken för karies.

Industriell xylitoltillverkning är en finsk innovation.

År 1975 inleddes industriell xylitolproduktion i Finland.

De populäraste xylitolprodukterna är tuggummi och pastiller.