Nyheter

LIXIL öppnar solcellspark

Alla LIXIL-anläggningar har sedan 2020 varit CO2-neutrala. Nu fortsätter satsningen på grön energi med en solcellspark i Albergaria, Portugal, som kommer att dra ner koldioxidutsläppen med 740 ton årligen.

LIXIL öppnar en solcellspark med 2 270 solcellsmoduler som kommer att nå en total installerad kapacitet på 1 500 kilowatts topp i sin produktionsanläggning i Albergaria, Portugal.

Investeringen är en del av LIXIL:s globala miljöstrategi för att uppnå ett nettonoll av CO2-utsläpp till 2050.

Solparkens invigdes av en rad prominenta gäster, däribland den portugisiske miljö- och klimatministern Duarte Cordeiro, den lokala borgmästaren António Loureiro och Jens Harder, Leader Manufacturing Fittings hos LIXIL.

– Jag vet att vi kommer att kunna accelerera Portugals övergång till en koldioxidneutral ekonomi, samtidigt som vi främjar konkurrenskraften för vår industri och våra företag genom minskad kolanvändning, lägre elförbrukning och främjande av förnybar energi. Portugal har satt upp som mål att förnybar energi ska stå för 80 procent av all elproduktion till 2030, något som kan ändras. Det här är anledningen till att vårt samarbete med LIXIL är viktigt. Invigningen av denna solcellspark är det perfekta engagemanget som vi som land behöver, säger Duarte Cordeiro.

Solcellssystemet kommer att tillhandahålla åtta procent av produktionsplatsens energibehov och tack vare sina nya solceller kommer anläggningens CO2-utsläpp att minska med mer än 740 ton årligen. Den kommer totalt att generera 1 500 kWp per år.

Den är byggd dels på marken, dels som ett solskydd (carportar) som installeras på företagets parkeringsplats och ger den trevliga bieffekten att skydda fordonen från såväl värme som nederbörd. Samtidigt kommer laddstationer installeras för elbilar.

Jens Harder, Leader Manufacturing Fittings, LIXIL:

– Vi är övertygade om att LIXIL kan vara en kraft för bra och innovativa lösningar som har en positiv inverkan på planeten. Att använda förnybara energikällor är en nyckelfaktor för att ytterligare minska vårt koldioxidavtryck. Sedan april 2020 har produktionen för GROHE varit CO2-neutral och har kompenserat för tidigare, oundvikliga CO2-utsläpp.

Det här är en del av ett antal åtgärder för att produktionsplatserna för termostater och köksblandare från GROHE Blue och PVD Coloring ska vara hållbara. Ett av de viktiga initiativen har varit minskningen av vattenförbrukning i tillverkningsprocessen.

Solcellssystemet följer de senaste investeringarna i grön energi för alla LIXIL-armaturer. Solparker har redan tagits i bruk i Klaeng, Thailand och installeras just nu i tyska Lahr och Hemer.

Bara i Albergaria investerades förra året cirka femtio miljoner kronor i produktionslinjer och maskiner när man utökade kapaciteten för att möta en ökande efterfrågan.