Nyheter

Jämföra lån: lika viktigt som att jämföra energiavtal

Är det något energiavtal och online finansiering har gemensamt så är det att det finns ett brett utbud med ett stort antal aktörer på marknaden. Möjligheterna är många och det kan stundtals vara överväldigande att navigera i. Idag finns det många olika energialternativ, häribland kraftvärme, fjärrvärme, vattenkraft, vindkraft och elkraft.

Man kan hitta både för- och nackdelar med samtliga alternativ. Men inte nog med att man ska välja bland dessa huvudgrupper, så ska man även ta ställning till havet av valmöjligheter i underkategorierna. Det samma gör sig gällande för online finansiering. Till att börja med ska man ta reda på vilket typ av lån man ska ansöka om: Sms lån, Snabblån, Privatlån o.s.v. Därefter ska man dyka ner i den valda kategorin och försöka få fatt på det mest passande lånet. I grund och botten är principen med att jämföra sin alternativ den samma, både för elavtal och online finansiering.

I dagens moderna samhälle är energi och elektricitet något man inte klarar sig utan. Det är något många tar för givet och det är en ren självklarhet. Vissa reflekterar mer över sin energikonsumtion än andra. Ofta kanske man inte riktigt tänker på hur stor del av inkomsten som går till elräkningen, utan man bara betalar och ser glad ut. Därmed överväger man inte heller hur mycket pengar man faktiskt kan spara genom att hitta ett passande avtal. Kanske har man bara tecknat ett tillfälligt elavtal eller så har man haft samma avtal de senaste många åren. I så fall riskerar man att få ett mindre trevligt uppvaknande när elpriserna först skjuter i höjden. Det är därför viktigt att jämföra olika elavtal hos leverantörerna.

En bra början när det kommer till energiavtal är att se över avtalet man har nu. Är man nöjd med valet av energikälla, eller vill man ändra på något? Kanske vill man se över möjligheten att investera i solceller eller byta till ett elavtal med en annan form för grönare energikälla. När man först har bestämt sig för en energikälla kan man börja jämföra urvalet inom den kategorin. Antingen gör man egen research, eller så använder man sig av en av de många online jämförelsetjänsterna för elavtal.

Precis som att man bör jämföra sina energiavtal bör man även jämföra sina lånemöjligheter. När man först väljer att signera ett beviljat låneerbjudande skriver man även under på den totala lånekostnaden, härunder återbetalningen inklusive eventuella tillkommande avgifter. Det är denna totala lånekostnad som kan skilja sig mellan långivarna. En samlad överblick över utbudet är en bra början för att få öga på dessa skillnader. Att jämföra kreditgivare och deras erbjudanden är alltså ett enkelt sätt att öka chanserna för ett vällyckat låntagande.

Går man i tankarna att ansöka om online finansiering är det första steget att se över sin privatekonomi. Vad är statusen på bankkontot och vad är syftet med lånet? Man bör undgå att ansöka om ett lånebelopp som överstiger det faktiska behovet. Dessutom ska det finnas utrymme i månadsbudgeten till att sköta sin återbetalning efterföljande. När man har blivit enig med sig själv om typ av lån, belopp och återbetalningstid kan man börja jämföra. Åter igen kan man välja att göra research på egen hand. Men likt situationen med elavtalen kan man välja att använda en online jämförelsetjänst för lån, vilket förenklar hela processen.

Sammanfattningsvis finns det enbart fördelar med att jämföra sina alternativ. Det är väl investerad tid att sätta sig ner och se över sina energiavtal för att undersöka potentiella förbättringsområden. Motsvarande är det förmånligt att jämföra långivare och deras låneerbjudanden.

Moneezy är en online lånjämförelsetjänst som är både helt kostnadsfri och enkel att använda. Kort och gott handlar det om att göra sig själv en tjänst: jämför.