Nyheter

Etteplan stöder Epiroc i utvecklingen av en batteridriven truck för gruvbrytning under jord

Etteplan samarbetar med Epiroc för att möjliggöra avbrottsfri fossilfri tung transport under jord. I ett strategiskt samarbetsprojekt som inleddes 2021 hjälper Etteplan Epiroc att omforma sin batteridrivna underjordstruck Minetruck MT42 till ett elektriskt vagnsystem.

Många av Etteplans kontor i Finland och Sverige tillhandahåller viktiga resurser och expertis för denna utveckling och bidrar till att säkerställa att projektet fortskrider i tid.

– Globalt sett är elektrifiering av utrustning en stor trend inom gruvdrift, där flertalet fordon för närvarande drivs av dieselmotorer. Branschen är därför i behov av nya kompetenser och färdigheter som vi är redo att tillgodose. Genom att utveckla processer tillsammans med större tillverkare som Epiroc säkerställer vi att vi kan hantera strategiskt viktiga elektrifieringsutmaningar på ett konkurrenskraftigt sätt, säger Anders Svensson, Director, Service Solutions på Etteplan’s Engineering Solutions.

För Epiroc är vagnprojektet ett av initiativen för att företaget ska kunna uppfylla sina ambitiösa hållbarhetsmål och utgör en del av företagets elektrifieringsresa. Den nya batteridrivna Minetruck MT42-vagnen kommer fortfarande att vara utrustad med ett batteri, men kommer dessutom att kunna laddas under drift via en kontaktledning som går genom en strömavtagare, på samma sätt som en trådbuss.

Etteplan har samarbetat med Epiroc, tidigare en del av Atlas Copco, i över 20 år.

Detta projekt ligger i linje med Etteplans ambitiösa elektrifieringsvision och visar företagets sätt att arbeta nära kunderna för att förbättra deras batteriprestanda och funktionalitet inom olika branscher. I detta projekt kommer Etteplan att tillhandahålla teknisk expertis inom batteriteknik, maskinelektrifiering, elektrisk design, systemkrav och riskbedömning.