Nyheter

Lesjöfors Fjädrar installerar världens största Wafios-maskin

Wafios är globalt marknadsledande i maskiner för trådbearbetningsteknik, och nu har deras kraftfulla FUL 226-modell – den första i sitt slag – installerats i anläggningen hos Lesjöfors Fjädrar.

Investeringen på cirka 18 miljoner kronor är en del av en framtidsfokuserad tillväxtplan för koncernens expanderande division för tunga fjädrar.

Michael Gibbs, vd Lesjöfors Heavy Springs UK och ordförande för Heavy Springs-divisionen:

– Denna spännande nya investering befäster Lesjöforskoncernens expansionsplan inom sektorn för tunga fjädrar och driver våra team att fortsätta att leda utvecklingen inom fjädertillverkning.

Förbättrad och säkrare tillverkning

Med en vikt på 40 ton och längd på tio meter, kan den massiva FUL 226 kallinda tråddimensioner på upp till 30 millimeter utöver varmlindad tråd på upp till 22 millimeter, med en draghållfasthet på 2 000 MPa. Funktionerna har utökats ytterligare med en ny motoriserad trådutmatning, speciellt utvecklad av Wafios för att klara säkerhetskraven vid lindning av stora tråddimensioner.

Jan Carlson, vd för Lesjöfors Fjädrar är nöjd med den nya utrustningen:

– Som marknadsledande inom tunga fjädrar strävar vi efter att leda utvecklingen med den allra senaste tekniken. Vi vill säkerställa att vi ligger före i kampen om att leverera konkurrenskraftiga produkter till vår kundbas inom de många sektorer vi arbetar med. Denna senaste investering gör det inte bara möjligt för oss att utöka vårt produktsortiment, den skapar också en ny flexibilitet för materialkvalitet vilket ger kunden fler möjligheter. I förlängningen innebär det en högre kostnadseffektivitet för våra kunder.

Intensiv utbildning

Det var en utmanande uppgift att installera en så stor och tung maskin, men alla ingenjörer från Lesjöfors och Wafios såg till att installationen gick smidigt. Efter en period av intensiv utbildning är medarbetarna på Lesjöfors Fjädrar nu ivriga att optimera potentialen i den nya utrustningen.

Om Lesjöfors Heavy Springs-divisionen:

Lesjöfors Heavy Springs-divisionen är världsledande inom tung fjädertillverkning, och levererar expertis inom tillverkning av tryck-, vrid- och dragfjädrar med stora tråddiametrar. Tillverkningen sker i Storbritannien, Sverige och Finland.