Nyheter

Epiroc vinner stor order för batterielektrisk gruvutrustning

Epiroc har vunnit en stor order för batterielektrisk gruvutrustning från Assmang Proprietary Limited för användning i en manganmalmsgruva i Sydafrika.

Assmang har beställt ett flertal av Epirocs Scooptram ST14 Battery lastare och Minetruck MT42 Battery gruvtruckar som kommer att användas vid sin underjordsgruva Black Rock i Northern Cape-provinsen.

Ordern bokades i första kvartalet 2022 och värderas till MSEK 120.

Epiroc är stolt över att stödja Assmang på sin resa mot lägre utsläpp genom att använda våra banbrytande batterielektriska maskiner, samtidigt som de också prioriterar produktivitet och säkerhet, säger Helena Hedblom, Epiroc VD och koncernchef. 

Ordern utökar Assmangs och Epirocs samarbete i att använda toppmoderna lösningar för optimerad drift vid gruvan. Assmang har tidigare beställt samma typ av batterielektriska maskiner för denna gruva, och 2019 valde Assmang Epirocs digitala lösning Mobilaris Mining Intelligence, som ger en exceptionell helhetsbild av gruvdriften i realtid.

Maskinerna Scooptram ST14 Battery och Minetruck MT42 Battery, tillverkade i Örebro, är byggda för att möta de tuffaste förhållanden och är laddade med intelligenta funktioner. De kommer att utrustas med Collision Avoidance System för att undvika kollisioner, samt med telematiksystemet Certiq, vilket möjliggör automatisk övervakning av produktivitet och maskinprestanda.

Mangan är en metall med viktiga användningsområden inom industriell metallegering, framför allt rostfritt stål.