Nyheter

Debatt: ”Storsatsa på vind och sol – det ger snabbast utsläppsminskningar”

Svenska politiker har under tidigare kriser tillfälligt begravt stridsyxan. Nu finansieras Rysslands krig av export av fossil energi till Europa, samtidigt som klimatforskningen visar att den förnybara elproduktionen snabbt måste byggas ut. Partierna bör omgående enas om att öka elproduktionen.”

Det skriver Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi, Johanna Bohn, vd, wpd, Maria Röske, vd, BayWa r.e., Anders Wijkman, ordförande, nätverket Vindkraftens klimatnytta och Peter Zachrisson, vd, SR Energy i en debattartikel i Göteborgs-Posten:

”Ofta har det beskrivits som att världen står vid ett vägskäl där vi måste välja väg – antingen snabbt investera i utsläppsminskningar eller också riskera en framtid där klimatkatastrofen är ett faktum. Nu står vi snarare inför en avgrund. Frågan är om världen med fossilbränslen ska gasa ut över kanten, eller med förnybar energi och en radikalt effektivare energianvändning vända riktning och bygga en hållbar framtid.”

”Det finns många skäl att snabbt bygga ut vind- och solkraft. Det minskar utsläppen av koldioxid och därmed vår klimatpåverkan. Det minskar vårt beroende av Putins olja, gas och kol. Det sänker elpriser och möjliggör stora satsningar på nya industriella verksamheter. ”Vi är helt beroende av massvis mer av vindkraft”, konstaterade Svenskt Näringslivs vd nyligen.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.gp.se/debatt/storsatsa-p%C3%A5-vind-och-sol-det-ger-snabbast-utsl%C3%A4ppsminskningar-1.70290665