Nyheter

Concentric vinner utvecklingskontrakt med en global OEM-tillverkare

Concentric AB har erhållit ett nytt utvecklingskontrakt för att leverera högspänningsdrivna kylmedelspumpar för batteridrivna elektriska gruvmaskiner. Kunden – en global OEM-tillverkare av entreprenadmaskiner – kommer att använda våra e-pumpar för att kyla ned batterier och kraftelektronik i en stor, helt elektrisk gruvmaskin.

Batteridrivna elektriska drivlinor kommer att vara en av de viktigaste tekniska lösningarna på vägen mot nollutsläpp från industrifordon. Maskiner för gruvbrytning är bland de första att anamma denna teknik och OEM-tillverkare räknar med att deras kunder kommer kunna dra nytta av en lägre total ägandekostnad samtidigt som de möjliggör nollutsläpp.

Den elektriska kylmedelspumpen har följande viktiga fördelar:

Möjlighet att använda högspänning vilket eliminerar behovet av en likströmsomriktare för lågspänning.

Robust design med våtrotor som eliminerar risken för fel i den dynamiska tätningen.

Lång livslängd – den vätskekylda elektroniken och den borstlösa likströmsmotorn ger en livslängd på över 50 000 timmar.

Inbyggd diagnosfunktion samt sensorer för att mäta temperatur och tryck.

Kompakt och med låg bullernivå.

Martin Kunz, VD och koncernchef för Concentric AB:

– Det här nya avtalet utgör ytterligare en nyskapande milstolpe i utvecklingen av Concentrics e-pumpar. Vi levererar redan e-pumpar till ett flertal globala OEM-tillverkare för deras hybrid- och elfordon. Det här viktiga kontraktet möjliggör utvecklingen av en högspänningspump för batteridrivna elektriska industrifordon – en sektor som förväntas se en stark tillväxt framöver.