Nyheter

Sverige och Norden har fått sitt första bolag för investeringar i rymdteknik

En ny stjärna på himlen – Sverige och Norden har fått sitt första bolag för investeringar i rymdteknik – Rymdkapital AB. Samtidigt startar en ny säsong av den populära podden “Har vi åkt till mars än?” i samarbete med bolaget.

En unik samling experter på rymdteknik och riskkapital – det är det nya bolaget Rymdkapital – det första i sitt slag i Norden där affärsänglar och så kallat seed capital möts för att finansiera nya projekt inom rymdteknik.

I säsongens första avsnittet av den populärvetenskapliga podcasten Har vi åkt till Mars än? berättar en av grundarna till Rymdkapital, affärsängeln Ted Elvhage om varför man startat bolaget, om inriktningen mot rymden och om samarbetet med podcasten.

I Sverige och Norden finns teknik och kunnande som är världsledande men det behövs fler intresserade investerare som kan gå in i de nya projekten, berättar Ted Elvhage.

Vi är passionerade av det som händer i rymden, det finns en massa entreprenörer, men det saknas kapital och kopplingar till industrin.

Bakgrunden är att det enligt många bedömare finns en stor potential i svensk rymdindustri men idag har vi bara en bråkdel av en växande mångmiljardmarknad. Det handlar både om teknik för utforskning av rymden, likväl som tjänster som används på jorden, exempelvis satellitbaserade informationssystem.

Tidigare utredare för Rymdstyrelsen

En av de drivande i Rymdkapital, Ulf Palmnäs, har tidigare, på Rymdstyrelsens uppdrag utrett förutsättningar för Sverige att få ett bättre så kallat ekosystem för investeringar i rymdföretag. En av slutsatserna är att det i Sverige finns framgångsrika så kallade inkubatorer för start av rymdbolag, men i andra länder har man också satsat på stöd och finansiering i nästa steg, acceleratorer, som ska få fart på de nya företagen. Rymdkapital kan bli en del av lösningen, tror Ulf Palmnäs:

Ju mer verksamhet som skapas från entreprenörer, ju mer samhällsnytta kommer vi att se.

Rymdkapital har redan börjat investera i nya affärskoncept. Nästa steg är kontakta större finansiärer som kan gå in och investera i den fond som byggs upp för ”bränslet ska räcka hela vägen”.

– Det är också viktigt för oss att vi får kontakt med en bredare massa. Det är här podden kommer in i bilden. Min förhoppning är att vi utöver allmänheten kan utbilda både entreprenörer och investerare i vad som faktiskt kan göras, säger Ted Elvhage.

Den nya säsongen av Har vi åkt till Mars än? startar den 8 april. I premiäravnittet träffar vi utöver Ted Elvhage och Ulf Palmnäs från Rymdkapital även Mia Kleregård, Head of Transformation på SSC, Swedish Space Corporation som pratar om framtidsvisioner för rymden, Sverige och Esrange.

Teamet bakom Rymdkapital startade sitt samarbete 2020 med investeringar i den amerikansk-svenska raketbolaget Pythom Inc och det svenska investmentbolaget Space Cowboys AB. Grundarna av Rymdkapital AB är förutom Ted Elvhage och Ulf Palmnäs även Niclas Lilja.

Har vi åkt till Mars än? görs av Marcus Pettersson och Susanna Lewenhaupt och produceras av Rundfunk Media.

På bilden från vänster: Anna Rathsman, Generaldirektör Rymdstyrelsen, Ted Elvhage, Rymdkapital. Christer Fuglesang, KTH. Tom Sjögren & Tina Sjögren, Pythom Space. Anna Ekström, Rymdminister
Foto: Marcus Pettersson