Nyheter

Nya generationens kraftkabel

I dagarna lanserar kabelföretaget Nexans sin nya 1 kV kabel – AXQJ Easy. Kraftkabeln är framtagen efter pådrivning av kunderna som önskade sig en mer smidig och lätthanterlig halogenfri kabel.

– Vi är här för att göra elinstallatörernas vardag enklare. Så när de önskade en smidigare och mer lätthanterlig kraftkabel var det självklart för oss att åka hem till labbet på Nexans och påbörja produktutvecklingen, berättar Aron Andersson, produktchef på Nexans.

Resultatet är en betydligt mer lättarbetad 1 kV kraftkabel som tack vare ett unikt mantelmaterial är enkel att skära i samt ökar kabelns flexibilitet vilket gör att kabelförläggningen går snabbare. Kabeln används frekvent inom industrin samt för matning till kraftutrustning. Tidigare i år har en provförläggning av kabeln gjorts i LKAB’s gruva i Gällivare med slående bra resultat.

– Jag skulle vilja säga att vi fått fram en extremt bra halogenfri produkt i vårt samarbete med Nexans – det är inte lite skillnad utan det är en extrem skillnad. Ju mer smidig kabeln är desto snabbare går alla jobb för oss, säger David Arvola, installatör på LKAB som testat att arbeta med den nya kabeln.

Fördelarna med den nya generationens kraftkabel är många. När kabelförläggningen går fortare ökar förutsättningarna för bättre lönsamhet i slutändan och sett ur ett hållbarhetsperspektiv är det en klar förbättring av ergonomin.

– Framtagandet av AXQJ Easy™ är något av det roligaste utvecklingsarbete jag varit med om under mina 22 år på Nexans, säger Aron Andersson.

Nexans nya kraftkabel lanseras i april och finns initialt tillgänglig på den svenska marknaden.