Nyheter

Ny robothubb byggs i Skandinavien

Om några veckor börjar bygget av toppmoderna gemensamma huvudkontor för Universal Robots (UR) och Mobile Industrial Robots (MiR) i Odense, Danmark. Byggnaden kommer att vara världens största cobot och autonoma mobila robot-hubb. Hubben beräknas vara färdig i början av år 2024.

– Både vi på UR och MiR är världsledande inom våra respektive områden. Att de väljer att bygga den nya robot-hubben i vårt grannland kommer ge våra svenska företag fördelar. De är nära utvecklingen och kommer själva kunna ta del av den banbrytande tekniken och dessutom görs det på en marknad som liknar vår väldigt mycket, säger Ola Mellström försäljningschef för Universal Robots i Sverige.

Ett nytt gemensamt huvudkontor har sin grund i den explosiva tillväxten av både MiR och Universal Robots, i världen men även i Skandinavien. Efterfrågan av cobotar har ökat mycket inte minst under pandemi då detta varit ett medel för att kunna ha produktionen på hemmaplan och få bättre kontroll över leveransen. Under 2021 växte båda företagen med över 40 procent och ambitionerna för framtiden är höga. Tillsammans räknar Universal Robots och MiR med att anställa mer än 200 nya medarbetare bara under 2022, vilket driver behovet av större lokaler.

– Det nya huvudkontoret handlar dock inte bara om behovet av mer utrymme. Det handlar också om att skapa den optimala miljön för våra medarbetare. Vi arbetar kontinuerligt med att förnya och flytta gränserna för vad som är möjligt för cobotar och automation, och med det nya huvudkontoret skapar vi en unik och inspirerande arbetsmiljö, där vi också kommer att dra nytta av ett utökat samarbete med MiR och suverän synergi mellan oss, förklarar Kim Povlsen, VD för Universal Robots.

Den nya byggnaden kommer att byggas med naturliga byggmaterial för att reflektera och integreras i omgivningen och den är designad med fokus på medarbetarnas välmående och på att öka möjligheterna till informellt samarbete under arbetsdagen. I Odense är redan stor kompetens om automation samlad, vilket kommer att förstärkas ännu mer av den nya hubben.

– Marknaden för både autonoma mobila robotar och cobotar fortsätter att växa och vi ser fram emot att kunna erbjuda våra nuvarande och framtida medarbetare en attraktiv och inspirerande miljö för sitt arbete. Odense har en stark pool av talang och har lyckats positionera sig i världen som en ledande robotstad. Vi är därför glada över att vi tillsammans med Universal Robots kan göra en långsiktig investering i den exceptionella robotmiljön, som vi har hjälpt till att etablera, säger Søren E. Nielsen, VD för MiR.