Nyheter

ABB tecknar avtal med Savannah Resources

ABB och Savannah Resources plc har skrivit på ett samförståndsavtal (MoU) om att utforska industriell automation och smarta elektrifieringslösningar för utvecklingen av Savannahs litiumprojekt i Barroso i norra Portugal.

Under avtalet för det tidiga stadiet kommer den globala teknikledaren ABB att använda sin tekniska expertis för att utforma produktionsstyrnings- och processlösningar för produktion av litiumkoncentrat och integrerad spodumenbrytning i linje med Savannahs mål om utsläppsfri verksamhet år 2030.

Barroso-litiumprojektet ligger 143 kilometer nordost om Porto och är Europas största kända resurs med hårdspodumenlitium. Savannah har som mål att utveckla en verksamhet som tillverkar koldioxidneutralt litiumkoncentrat av premiumkvalitet som ett strategiskt råmaterial i leveranskedjan för batterier till elfordon i Europa. Lokal elektricitet, som huvudsakligen framställs av vattenkraft, solenergi och vindenergi med noll koldioxidutsläpp, skulle användas för att leverera ström till projektet. ABB:s tekniklösningar för gruvdrift är väl anpassade och skulle maximera användningen av förnybar energi och elektrifiering för att flytta projektet mot koldioxidneutral produktion.

Den europeiska litiumbatteritillverkningen är inställd på snabb tillväxt och en ökande efterfrågan på litiumkemisk framställning. Detta drivs av EU-kommissionens mål att göra EU koldioxidneutralt och minska EU:s transportutsläpp med 90 procent till 2050.

Savannah fokuserar på en ansvarsfull utveckling av Barroso-litiumprojektet genom att använda 238 enskilda åtgärder för att eliminera eller mildra miljöpåverkan. Dessa åtgärder kommer att ingå i den definitiva genomförbarhetsstudien för projektet, som Savannah håller på att slutföra. Där ingår även åtgärderna från den aktuella studien av minskade koldioxidutsläpp i projektet, som stöder Savannahs åtagande att nå utsläppsfri verksamhet år 2030 eller tidigare. Savannah lägger också stor vikt vid sitt sociala ansvar, och en omfattande uppsättning program har utformats för att dela fördelar och möjligheter med lokala samhällen.

– ABB ligger i framkant när det gäller den automatisering och elektrifiering som krävs för vår resa mot minskade koldioxidutsläpp, säger David Archer, vd för Savannah. Vi är glada över att ha deras expertis när vi fortsätter att genomföra vår strategi för minskade koldioxidutsläpp för att bygga Europas första produktionsanläggning för litiumspodumen, som en kritisk leverantör av råmaterial med låga koldioxidutsläpp för mer hållbara batterier.

– Utvecklingen av Savannahs Barroso-litiumprojekt ger oss ytterligare en möjlighet att visa upp ABB:s ledarskap inom industriell automation och smart elektrifiering i Europa, tillämpad mot nyckeloperationer för den växande europeiska batterileveranskedjan, säger Frederik Esterhuizen, Hub Manager Central and South Europe & Australia på ABB:s division Process Industries. Det här är ytterligare ett steg i vårt fortsatta arbete för att möjliggöra mer hållbar och fossilfri gruvdrift.

ABB kommer också att arbeta för bindande avtal med Savannah om framtidens lösningar för elektrifiering, automation och digitalisering.