Nyheter

Bergendahls El levererar framtidens mobila kraftförsörjning

Via dotterbolaget Elektra Elteknik erbjuder Bergendahls El Gruppen nu en komplett lösning för mobil kraftförsörjning – Power Containers.

Bland fördelarna för kunderna märks minskade utsläpp, förbättrad arbetsmiljö och en högre effektivitet.

– Enkelt uttryckt är Power Containers kundanpassade högspänningsställverk som ansluts till elnätet. I leveransen ingår även transformatorer som gör att kunden kan koppla in sina maskiner och ersätta dagens dieseldrivna generatorer, säger Krister Burman, VD Elektra Elteknik.

Produkten är anpassad utifrån önskemål från företag i energikrävande miljöer där energin idag kommer från kostsamma och miljöskadliga fossila bränslen. Redan nu är 15 enheter i bruk hos kunder i stenkross- och bergtäktsbranschen och de ekonomiska och miljömässiga vinsterna är tydliga.

– Enligt en av våra kunder kan de spara in 180 000 liter diesel i en bergtäkt som producerar 400 000 ton bergmaterial. Det minskar utsläppen av koldioxid med 450 ton per år, förklarar Krister Burman. Om vi skalar upp det här till branschnivå medför det enorma möjligheter att reducera branschens fotavtryck.

Dessutom minskar Power Containers bullret, vilket förbättrar arbetsmiljön väsentligt. Och då den mobila utrustningen snabbt kan flyttas när täkten utvidgas ökar effektiviteten på svårtillgängliga platser.

– Det stora intresset för Power Containers tror vi beror på kombinationen av miljövinster, ekonomiska besparingar och flexibiliteten. Att minska beroendet av fossila bränslen och samtidigt förbättra kundens affär är helt i linje med Bergendahls mål att bidra till en förändrad elbransch, säger Krister Burman.

Produktionen av Power Containers sker i Göteborg och kommer under 2022 att växlas upp för att möta en fortsatt ökande efterfrågan.