Nyheter

Vänsterpartiet: ”Inte motiverat att öppna nya gruvor överallt”

”Som representanter för Vänsterpartiet i de nordligaste länen vänder vi oss mot regeringens beslut att ge koncessionstillstånd för brytning av järnmalm i Gállok/Kallak.”

Det skriver Glenn Berggård, gruppledare Vänsterpartiet Region Norrbotten, Elin Hoffner, gruppledare Vänsterpartiet Region Jämtland Härjedalen, Jonas Karlberg, gruppledare Vänsterpartiet Region Västerbotten och Nina Orefjärd, gruppledare Vänsterpartiet Region Västernorrland i ett debattinlägg i Västerbotten-Kuriren:

”Gállok ligger i Jokkmokks kommun, en kommun som redan genererar stor del av Sveriges elproduktion, men ändå har svårt att få till en ekonomi som tryggar medborgarna den samhällsservice som de har rätt till. En stor naturresursproducent men trots det med allt mindre samhällsservice.”

”Höghaltig järnmalm finns i redan exploaterade områden, där inte minst stadsflytten av Kiruna och Malmberget visar på intresset och också betydelsen av den svenska gruvindustrin. Vi vill dock se en långsiktig utveckling i gruvregionerna, där hela samhället växer. Råvarutillgångar skapar inte nödvändigtvis tillväxt och lokal utveckling. Vi vill se att lokalsamhället kan dra nytta av intäkterna som naturresurser ger för att bygga upp ett långsiktigt hållbart lokalt näringsliv.”

Läs hela debattinlägget här:

https://www.vk.se/2022-03-29/debatt-inte-motiverat-att-oppna-nya-gruvor-overallt