Nyheter

Fords smarta trafikljus ger grönt ljus till utryckningsfordon

Ford har testat en uppkopplad teknik som automatiskt ändrar trafikljus från rött till grönt för ambulanser i, poliser och brandbilar i Oslo.

Tekniken minskar också risken för kollisioner i trafikljus till följd av att utryckningsfordon kör mot rött ljus.

– Det allra sista som utryckningsförare behöver, oavsett om det är en brandbil för att släcka en brand eller en ambulans på väg till en olycka, är att hamna i kö vid ett trafikljus där de får vänta på grönt ljus , säger utvecklingsingenjör för automatiserad körning i Ford Europe, Martin Sommer.

De experiment som nu görs är en del av ett större projekt där uppkopplade och automatiserade bilar kommunicerar med infrastrukturen i vägnätet. Forskningen är ett av flera exempel på hur mycket Ford satsar på att använda den här typen av teknik för att förbättra hela körupplevelsen – för individen – men också trafikbilden som helhet.

Säkerställer bättre trafikflöde och snabbare räddningstjänst för räddningstjänsten

För att testa tekniken använde Ford en vägsträcka med hela 8 trafikljusreglerade korsningar i rad i den tyska staden Aachen. Två vägsträckor i utkanten av staden med tre på varandra följande trafikljus arrangerades också för experimentet av de involverade i projektet.

Testbilen, en Ford Kuga laddbar hybrid, var utrustad med en enhet som gjorde att den kunde kommunicera med infrastrukturen. Bilen fungerade både som utryckningsfordon och vanlig bil under experimenten.

För att simulera en nödsituation skickades en signal från bilen till trafikljuset om att byta till grönt. När bilen passerat trafikljuset återgick trafikljusen till det normala.

När trafikljuset lyser rött gjorde tekniken också att bilen saktade ner tidigare, både för att undvika plötsliga inbromsningar och för att vara så rörlig som möjligt.

Datadelning mellan bilar och infrastruktur bidrar till bättre trafiksäkerhet och fokus på miljön

Kommunikationstekniken som används mellan bilar och trafikljus är av typen C-V2X (Cellular Vehicle-to-everything). Det här är en plattform som kopplar ihop bilar med infrastruktur längs vägen, andra bilar och trafikanter.

– Genom att dela data mellan bilar, utryckningsfordon och trafikljus i realtid – med det senaste inom mobilteknik – blir vi alla både säkrare och effektivare i trafiken. Intelligent trafikljusstyrning hjälper till att rädda liv, när varje sekund räknas och minskar samtidigt onödig väntetid och minskar därmed CO2-utsläppen, säger Michael Reinartz, direktör, Consumer Services and Innovation för Vodafone i Tyskland.

Fords ingenjörer testade detta system som en del av ett större projekt finansierat av det tyska federala ministeriet för digital och transport, med stöd från flera andra privata och offentliga partners.