Nyheter

Umeå universitet får virtuellt campus

Akademiska Hus och Umeå universitet 3D-skannar nu samtliga byggnader på sitt campusområde. Målet är att skapa en digital tvilling som ska bidra till smartare lokalutnyttjande, en minskad energianvändning och nya tjänster som gör det både roligare och mer attraktivt att vara på campus.

Arbetet som nu pågår är en invändig laserskanning av samtliga byggnader, något som totalt omfattar nästan 245 000 m2. Sedan tidigare har även de strax över 855 000 m2 stora utemiljöerna skannats med hjälp av drönare för att få en komplett bild av campus. Satsningen är den största i sitt slag som Akademiska Hus har genomfört och är ett led i bolagets arbete med att digitalisera sitt fastighetsbestånd.

Med den digitala tvillingen kommer Umeå universitet att kunna upplevas virtuellt på distans, men också på plats där det fysiska rummet sammanfogas och förstärks med via AR-teknik. Tvillingen genererar smarta och innovativa lösningar som ett ”inomhus Google Street View”, där ambitionen är att det i framtiden ska gå att digitalt röra sig runt i lokalerna, söka efter objekt, hitta var nästa föreläsning hålls eller var det finns lediga rum.